Surpriza pe care urmașul maestrului Oleg Danovski o pregătește constănțenilor

939

Articole de la același autor

Cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului ce se desfășoară, zilele acestea, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" a polarizat atenția multor melomani constănțeni dornici să mai evadeze din fața micului ecran, iar surprizele se țin lanț.

Recenta premieră a Companiei de balet, prevăzută în cadrul festivalului, ne-a atras atenția prin prospețimea ideilor și viziunea absolut novatoarea a urmașului marelui maestru Oleg Danovski. Da, este vorba despre Horațiu Cherecheș, cel care a pus în scenă o lucrarea a lui George Enescu (Simfonia nr. 4) și care a oferit un spectacol pe care toată România ar trebui să-l vadă, scăldat în lumina reflectoarelor în culori dintre cele mai... reconfortante.

"Pe balerinii cu care am plecat la drumul «Enesciana» îi cunosc foarte bine. De altfel, echipa s-a întregit, pentru că sunt foarte mulți străini, vorbesc de italieni, japonezi, avem și o grecoaică, și astfel acest nucleu s-a fortificat și acum am putut să oferim un spectacol cu 26 de dansatori, într-un timp record pot să spun, de doar două săptă-mâni jumate, întrucât ne pregătim și pentru turneul din Germania", ne declara Horațiu Cherecheș, după premiera cu "Enesciana".

"Dar am repetat și spectacolele din festival - «Giselle» și «Peer Gynt» -, la care se adaugă «Romeo și Julieta», cu care suntem invitați la un festival la Brașov. Nu mi-a fost greu să colaborez cu ei, pentru că sunt niște oameni foarte devotați acestei arte, foarte înțelegători, răbdători, adevărați profesioniști, cu care este o mare plăcere să lucrez. Începeam repetițiile dimineața, la ora 10, și terminam tocmai seara, la ora 9. Comanda a fost pentru Rapsodia 1 și a 2-a, cu care sper să mă prezint în fața publicului în primăvara anului viitor, într-un spectacol de sine stătător. Am ascultat absolut tot ce a compus Enescu și Simfonia a 4-a a fost cea care m-a inspirat. Țin să mulțumesc și pe această cale doamnelor director Daniela Vlădescu și Rodica Samoilescu; ele au înțeles doleanța mea de a crea un spectacol nou, care nu s-a mai văzut aici, la Constanța, datorită luminilor", a mai afirmat același maestru balerin, dezvăluindu-ne că se fac pregătiri încă de pe acum pentru "Crăiasa Zăpezii", o premieră de care publicul constănțean se va bucura anul următor: "Voi veni, ca și acum, cu un stil nou, integrat în ceea ce înseamnă baletul clasic, respectiv neoclasic. Va fi o surpriză care se va adresa întregului public, de la copii și tineri până la cei foarte în vârstă".

Cei care au ratat fabuloasa punere în scenă a "Enescianei" cel mai probabil vor avea ocazia să o vadă în primăvară, la întoarcerea companiei de balet din turneul în Germania.

Balerinii vor pleca, pe 10 decembrie, în turneul deja consacrat și, după cum ne-a declarat Daniela Vlădescu, directorul TNOB, sunt prevăzute 20 de spectacole cu "Peer Gynt", "Spărgătorul de nuci" și "Giselle". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Razna prin povești",  la Teatrul de Stat
Miercuri, 11 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "I’ve got the Power", la Harlequin
Pagina a fost generata in 0.5641 secunde