Spectacolele şi concertele, reluate în luna iunie. Cum vom merge la evenimentele culturale

1183
Spectacolele şi concertele, reluate în luna iunie. Cum vom merge la evenimentele culturale - fondspectacolelesiconcertele-1618755094.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităților cultural-creative de la 1 iunie, în spații închise și deschise, pe baza legislației și a recomandărilor autorităților publice din România. Acestea vor fi analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).



Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîțu. Din acest grup au făcut parte asociații și patronate din sectorul cultural-creativ, prin diferiți reprezentanți mandatați în acest sens, dar și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ministere care și-au manifestat dorința de a lucra împreună pentru a găsi soluții, inclusiv pentru segmentul HoReCa. Expertiza medicală a fost asigurată de către dr. Victor Costache și dr. Cristian Oancea, reprezentanți ai prim-ministrului.

Astfel, evenimentele cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfășurate la exterior, cât şi în interior. Organizatorul este cel care trebuie sa aleagă între aceste două scenarii. Primul prevede ca accesul la eveniment, indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă din localitatea unde are loc, să fie permis numai persoanelor vaccinate ori care au un test PCR negativ, în ultimele 48 de ore sau un test rapid negativ, făcut în ziua evenimentului, precum şi celor care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile şi au încă anticorpi.



Fără dovezi medicale, chiar şi la interior


Cel de-al doilea scenariu va permite organizarea de evenimente cu maximum 500 de spectatori, în localităţile cu incidenţă mai mică de 3 cazuri la mia de locuitori, în spaţii închise unde să nu fie ocupată decât maximum două treimi din capacitatea incintei. De asemenea, în spaţiile mai mici, închise, vor putea fi maximum 300 de spectatori, dar fără a depăşi jumătate din capacitatea incintei. În niciunul din aceste cazuri, accesul publicului nu va fi restricţionat de nicio dovadă medicală.

„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat activ în elaborarea și definitivarea măsurilor pentru reluarea activității cu publicul în domeniul cultural. A fost o muncă susținută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie. Am avut în vedere și experiența altor state membre UE și suntem în continuare deschiși spre a îmbunătăți normele pentru că sănătatea publică primează. Am evidențiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricționate și avem nevoie de susținere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât și economică“, a transmis ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.447 secunde