Spectacol dedicat Centenarului și Sfântului Apostol Andrei, la Casa de Cultură

896
Spectacol dedicat Centenarului  și Sfântului Apostol Andrei, la Casa de Cultură - spectacoldedicat2-1543428119.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu această ocazie, vineri, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea "Peștera Sf. Ap. Andrei", Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate, preoți și diaconi.
Tot vineri, dar de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, ierarhul Tomisului va fi prezent la concertul patriotic "E scris pe tricolor Unire!", susținut de către Corala bărbătească ortodoxă "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române și Corala "Sfântul Vasile cel Mare", Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos. Spectacolul este dedicat Centenarului și sărbătoririi Celui Întâi chemat la apostolie, Sfântul Andrei. 
Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Statul Major al Forțelor Navale Române și Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. Biletele se găsesc la sediul Casei de Cultură, dar și la bisericile din oraș. 
Despre Sf. Apostol Andrei se știe că s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea și este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit Cel dintâi Chemat.
Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit "pescari de oameni", adică apostoli. După Înălțarea Domnului, sorții au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia și Sciția Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetățile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanț și Grecia. De aceea este cunoscut drept "apostolul românilor". 
Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită crucea Sfântului Andrei. În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roșie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sf. Andrei a fost numit Ocrotitor al României. 


Parastas pentru eroii neamului
Tot de 1 Decembrie, la ora 8.30, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba parastasului la monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, aflat în Cimitirul Central din Constanța. Mai târziu, de la ora 10.00, în Catedrala Arhiepiscopală "Sf.  Ap. Petru și Pavel", acesta va oficia slujba de Te-Deum la Ziua Națională a României. 
 A doua zi, duminică, 2 decembrie, de la ora 8.15, IPS Teodosie va oficia slujba de sfințire mică a catapetesmei bisericii "Sfântul Ilie" din Constanța (Str. Viile Noi, nr. 38), urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești.
Această biserică a fost construită în anul 1935 de către comunitatea etnică germană, care a locuit în acest cartier până în anul 1940, când a emigrat definitiv în Germania. După plecarea etnicilor germani, biserica a fost preluată de către Oficiul Național de Colonizare din cadrul Ministerului Agriculturii, care a cedat-o Cultului Ortodox în anul 1939 și, definitiv, cu acte în regulă, în anul 1947. Pe data de 12 noiembrie 2006 s-a săvârșit Sfințirea Mare a bisericii. Între anii 2009-2012, s-au construit clopotnița și pridvorul. Între anii 2014-2015, noul pridvor a fost împodobit cu pictură,  realizată de către preot pictor Voicu Aureliu.
La începutul anului 2018, sfântul lăcaș a fost înnoit cu o catapeteasmă lucrată și sculptată în lemn de stejar, de către meșterul Ciprian Stoica din Bacău. De asemenea, în vara aceluiași an s-au efectuat lucrări la sistemul de încălzire, cel vechi fiind înlocuit cu unul în pardoseală.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6369 secunde