Spectacol de folclor, la Centrul "Jean Constantin". "Sărbători populare dobrogene"

404
Spectacol de folclor, la Centrul

Articole de la același autor

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" găzduiește, astăzi, începând cu ora 18.00, spectacolul de folclor "Sărbători populare dobrogene". Acesta este organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean "Teodor T. Burada", cu scopul de a redescoperi folclorul românesc și tradițiile populare din preajma Crăciunului și a Anului Nou. 


Astfel, alături de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist "Izvoare Dobrogene", dirijată de maestrul Cristian Obrejan, vor urca pe scenă soliștii Ion Ghițulescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Elena Plătică, Ionuț Petreacă și Ansamblul "Floricica de la munte", din județul Neamț. 


Potrivit directorului Centrului "Burada", Doina Voievozeanu, spectacolul face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, gândit sub forma a trei spectacole folclorice, ce presupune valorificarea creațiilor folclorice din zona Dobrogei și păstrarea specificului național, dar și marcarea unor sărbători populare importante de pe parcursul anului 2019. 


Acest spectacol vine ca o încununare a manifestărilor dedicate folclorului dobrogean sub semnul sărbătorilor de iarnă: Crăciunul și Anul Nou. Ca urmare, spre deosebire de incantații, de descântece, unde poezia însoțea actul magic și se adresa numai unor forțe supranaturale, urarea din colinde era un mod poetic de a inspira oamenilor încrederea în anul ce vine, de a-l face să creadă cu tărie în împlinirea urării. Apoi, un gest magic cu caracter sincretic este plugușorul. 


"Așa cum colindele domină sărbătoarea Crăciunului, uratul cu plugușorul domină sărbătoarea Anului Nou. Plugușorul a fost cândva un obicei agrar, o urare de An Nou. Plugul împodobit era plug adevărat, tras de patru sau doi boi. Consider că jocurile și cântecele ce fac parte din repertoriul obiceiurilor legate de schimbarea anului sunt documente prețioase pentru studiul dezvoltării culturii populare la români. Totuși, deși legătura cu tradiția este încă foarte puternică, se poate observa o continuă schimbare în ceea ce privește procesul de dezvoltare a tradițiilor. Cântecele și jocurile obiceiurilor legate de schimbarea anului continuă să fie supuse selecționării, pentru a fi mereu contemporane, așa cum de altfel au fost selecționate și cizelate în trecut, devenind din formule magice poezii și cântece de mare desăvârșire și frumusețe. Probabil că unele vor cădea, nu vor rămâne decât documente ale unor concepții trecute, dar altele se vor păstra și se vor dezvolta mai departe. Este ceea ce ne dorim, să le promovăm și să le transmitem din generație în generație", a declarat prof. Doina Voievozeanu. 
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5835 secunde