"Soluția" pentru perlele de la Bac sau profesorii plafonați: educați-i pe părinți!

2977

Articole de la același autor

Sistemul de învățământ din țara noastră are multe lacune. Reformată permanent de mai bine de 25 de ani încoace, fiecare ministru care s-a perindat prin fotoliul Educației venind cu idei care mai de care mai aberante, școala românească are programele peticite, profesori veșnic în pragul grevei, elevi care umplu foile de examene de "perle", bănci cumpărate de părinți și WC-uri în curte. 


Ca și cum toate aceste probleme și-au găsit rezolvările, cei din minister s-au apucat acum să-i educe și pe părinți. Pe site-ul Ministerului Educației Naționale, a fost publicat Proiectul Strategiei Naționale de educație parentală 2018 - 2025, supus consultării publice. Documentul intitulat atât de pompos are ca scop elaborarea și revizuirea cadrului normativ privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale și racordarea la standardele internaționale privind respectarea și promovarea drepturilor copilului, precum și dezvoltarea și consolidarea abilităților și competențelor parentale ale părinților sau persoanei în grija căreia se află copilul și ale tinerilor, ca viitori părinți. 


Elaborarea așa-zisei strategii are la bază ideea că "familia din societatea actuală are nevoie din ce în ce mai mult de un sprijin extern pentru a se adapta noilor cerințe, în condițiile în care părinții reclamă fie o incapacitate de gestionare a relațiilor cu propriii copii, fie rămân atașați valorilor care s-au transmis tradiționale și pe care le consideră ca fundamentând modele valide de relaționare intrafamilială", după cum se arată chiar în document. 


Vizați, în primul rând părinții de la țară 


Conform proiectului, studiile recente ilustrează nevoia unei abordări diferențiate în funcție de capitalul educațional al părinților. Pentru părinții cu un nivel ridicat de educație și care sunt motivați să își dezvolte competențele parentale, informarea prin intermediul broșurilor sau al altor suporturi prin care se oferă informații scrise are rezultate în ceea ce privește modificările comportamentelor părinților față de copii și exersarea unor abilități parentale pozitive; în schimb, pentru părinții cu un nivel de educație mai scăzut, cu un model parental deficitar, care se confruntă cu probleme sociale și economice, este necesară o intervenție mai profundă: auto-ghidarea nu este suficient de eficientă. 


În prezent, în țara noastră, există programe de educație a părinților care se desfășoară prin mai multe filiere: în școli și grădinițe, prin intermediul cadrelor didactice pregătite în mod special pentru oferirea de astfel de cursuri destinate părinților, în unitățile medicale, destinate în mod special mamelor gravide sau tinerelor mame, în serviciile sociale, destinate diferitelor categorii particulare de părinți care se confruntă cu anumite probleme și sunt direct sau indirect beneficiari ai serviciilor sociale.
Concret, cei de la Ministerul Educației vizează elaborarea unui plan național de acțiuni privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale, desemnarea unei autorități centrale care să monitorizeze și să evalueze procesul de implementare a sistemului de educație parentală la nivel central și local, amenajarea unor centre de resurse pentru părinți, servicii de asistență psihopedagogică, centre de sănătate prietenoase tinerilor, școli ale părinților etc. Practic, părinții vor fi învățați de către specialiști, intitulați educatori parentali, cum să relaționeze cu copilul, dar și cum să-i educe acasă, să le insufle dorința de a merge la grădiniță, apoi la școală, liceu, facultate. 


Documentul mai face referire și la formarea unei rețele de formatori în educație parentală, pentru care ar fi nevoie de aproximativ 260.700 de lei, dar și de formarea unei rețele de educatori parentali la nivelul comunității, câte 100 pentru fiecare județ, costurile estimate fiind de aproape 9,5 milioane de lei. Aceștia ar trebui să reușească, în numai doi ani, să "educe" în jur de 150.000 de părinți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.989 secunde