Șoc la Universitatea "Ovidius": decanul Mihai Gîrțu demisionează!

Marţi, 28 Februarie 2012, 20:05
8658
Astăzi, prof. univ. dr. ing. Mihai Gîrțu, decanul Facultății de Fizică, Chimie, Electronică și Tehnologia Petrolului, din Universitatea "Ovidius", își va depune demisia din funcția deținută.

Cu o zi înaintea înfrângerii suferite la alegerile pentru funcția de rector, Mihai Gîrțu primea și un răspuns decepționant din partea Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior cu privire la programul de licență Electronică aplicată.

Așa cum profesorul afirma, însă, pentru "Cuget Liber", de eșecul programului de licență nu se face vinovat în exclusivitate, motiv pentru care nu acesta ar fi motivul demisiei sale: "La neacreditarea acestui program de studii, au concurat mai mulți factori, unul dintre ei fiind lipsa de implicare din partea rectorului Victor Ciupină, care nu a sprijinit nici alocarea unor spații de învățământ disponibilizate prin relocarea arhivei, nici a unor fonduri pentru dotări de laborator. Din păcate, numărul de cadre didactice s-a dovedit insuficient, iar colegii nu au răspuns solicitărilor de a pregăti materiale didactice și suportul de curs. Situația nu este fără ieșire, întrucât decizia ARACIS poate fi contestată. Viitoarea conducere va avea tot sprijinul meu în rezolvarea acestei probleme, dacă va exista voința politică în acest sens. Mandatul meu se încheie probabil în maximum o lună și jumătate, așa încât demisia pentru mine este un act de onoare și este legată strict de ceea ce s-a spus în campanie, la alegerile pentru funcția de rector. Mi s-a reproșat de multe ori că nu aș fi un bun manager și mai ales că nu aș fi dorit de facultate. N-am candidat pentru vreo poziție în facultate ca să se vadă gradul de susținere, dar am constatat o anume tendință în votul de la consiliu. Pe plan politic, se spune că, dacă nu ești dorit, dă-ți demisia. Eu nu țin atât de mult la o funcție, cu atât mai mult cu cât se apropie finalizarea mandatului. Mi se pare natural să-i las pe colegi să-și aleagă un decan care să ne conducă pe toți spre mai bine".

Întrebat dacă intenționează să plece chiar și din Universitatea "Ovidius", prof. Gîrțu a declarat: "Sincer, primesc mesaje telefonice prin care sunt îndemnat să părăsesc universitatea. Numărul de astfel de mesaje anonime de pe cartele, din ultima vreme, e mai mare decât cel dinainte. Intenția mea este să rămân, pentru că locul meu este aici. Nu m-am întors din America doar ca să mă aflu în treabă. Iar încrederea acordată de colegi mă obligă moral să merg mai departe".

"Toate s-au făcut sub oblăduirea rectorului Ciupină"

În calitatea sa de fost membru al Senatului vechi, prof. Mihai Gîrțu afirmă că primele semne că ceva nu este în regulă cu alegerile la "Ovidius" au fost în iulie anul trecut, în momentul în care s-a discutat Carta universității, iar în Senat nici măcar nu s-a supus validării materialul care trebuia trimis spre minister: "Domnul rector a zis atunci că nu e nevoie. Cum e posibil să trimiți spre mi-nister un material care să nu fi fost aprobat de Senat? Și au fost discuții legate de structura departamentelor universității, legat de reprezentarea în Senat, niște probleme delicate discutate în spatele unor uși închise și apoi tranșate în Senat printr-un consens voalat, dar nu prin vot".

Apoi, în luna noiembrie, Gîrțu spune că s-a discutat necesitatea lucrului la un regulament de alegeri care să fie întocmit din timp, cu multă grijă, de comisia care a lucrat la Cartă și care știa foarte bine legis-lația și putea armoniza regulamentul cu Carta și cu Legea Educației.

"Atunci am propus și deschiderea unor dezbateri în universitate pe temele cele mai importante. În cele din urmă, acel regulament a fost adoptat pe 13 ianuarie, apoi a fost rediscutat, reanalizat și schimbat pe 16 ianuarie. A fost clar că tot procesul a fost condus de o manieră nepotrivită. În Senat, discutam anumite articole și a doua zi apăreau altele în plus sau dispăreau. Existau neconcordanțe interne. Într-o parte se spunea că validarea se face de către Biroul Electoral Central, în două alte articole că validarea se face de către Senat. Am avut la un moment un articol care spunea că trebuie să se facă o dezbatere cu toți candidații, care în cele din urmă a dispărut. Diverse astfel de articole au căpătat o formă dincolo de cea dată de Senat. Mai mult decât atât, regulamentul pentru alegerile studenților a fost aprobat fără să-l fi văzut cineva din Senat. Și toate astea s-au făcut sub oblăduirea și coordonarea domnului rector. Un alt exemplu în acest sens a fost schimbarea componenței BEC, format din doi studenți, jurista și patru cadre didactice, care au reprezentat toată comunitatea universitară. Deși am solicitat desemnarea unui jurist, propunerile nu au fost supuse la vot, dar în extrasul de proces verbal a apărut mai apoi Victor Jeflea, propus de Facultatea de Științe Economice", a declarat profesorul Gîrțu.

S-ar părea că în următoarea perioadă se anunță și alte demisii, în cascadă. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2949 secunde