Situaţie fără precedent, la Liceul „George Călinescu”. Trei directori au demisionat în decurs de cinci luni!

2225

Articole de la același autor

În plină pandemie, cu o parte din elevi acasă, unii la şcoală, cu iminenta mutare a cursurilor în online, în totalitate, cu examene de pregătit, Evaluare Naţională şi Bacalaureat, Liceul „George Călinescu” din Constanţa a rămas, pentru a treia oară, fără director. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa aşteaptă propuneri de la profesorii unităţii pentru numirea unui nou director, unul care să semneze şi un acord prin care se angajează să conducă liceul, şi să nu demisioneze când dă de greu.


Este o situaţie fără precedent la Liceul Teoretic „George Călinescu” după ce, în doar cinci luni de zile au fost schimbaţi trei directori. Prof. Cristina Viorica Dodu, numită la începutul lunii octombrie pentru funcţia de director al unităţii de învăţământ, a demisionat săptămâna aceasta, în urma neînţelegerilor cu colectivul de cadre didactice. 


„Avem un director care a demisionat în luna iunie şi un director care a demisionat la finele lunii septembrie, din cauza unor conflicte interne. În aceste condiţii, am fost nevoiţi să numim un director din exterior. Din prima zi, directorul numit a fost contestat de către unii profesori din liceu. La nici o oră după ce a intrat în şcoală, cadrele didactice au crezut că pot să îl demită. Nu se poate aşa ceva, având în vedere că este vorba despre o detaşare în interesul învăţământului. Este un cadru didactic care ar fi putut să rezolve problemele care au apărut în colectiv în această perioadă. Însă, şi dumneaei a solicitat încetarea detaşării în interesul învăţământului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai.


Acesta face apel la cadrele didactice din cadrul liceului să propună un director care să îşi asume funcţia şi care să reuşească să reunească echipa. „Aşadar, ne aflăm la un al treilea director demisionar de la Liceul «George Călinescu». Sper ca ai mei colegi, profesorii de la «Călinescu», să înţeleagă faptul că este necesară o minimă cultură instituţională care să îi determine să creeze o echipă, să înţeleagă în egală măsură faptul că o unitate de învăţământ este condusă de către Consiliul de Administraţie şi că mai puţin contează cum se numeşte directorul. Îi aştept acum să îşi manifeste dorinţa de a fi pe acest post, de a îndeplini funcţia de director, avându-se în vedere că în perioada iunie am căutat cu puternică insistenţă şi am fost refuzaţi rând pe rând şi cu greu a acceptat doamna directoare care a demisionat la finalul lunii septembrie. Avem nevoie, mai mult decât oricând, să avem o echipă care să coordoneze activitatea în unitatea de învăţământ. Avem nevoie ca, în perioada aceasta dificilă, să lăsăm orgoliile personale deoparte şi să fim alături noi unii faţă de ceilalţi”, a transmis şeful ISJ Constanţa.


Trei tabere, în cancelarie


Acesta le cere profesorilor care îşi doresc funcţia de director la Liceul „George Călinescu” să depună un acord, la registratura ISJ, prin care confirmă că îşi asumă acest post. „Trebuie să fim siguri că îşi doreşte, şi, mai mult decât atât, să îşi dorească să comunice cu inspectorul şcolar general, ca să putem să avem o perspectivă comună asupra soluţionării acestei situaţii, într-adevăr problematice”, a explicat prof. Sorin Mihai această condiţie impusă.


În interiorul liceului, sunt voci care o susţin pe prof. Alina Codreanu, fostul inspector şcolar general adjunct, şi voci care îl susţin pe fostul director, prof. Vasile Mihăilă. Şeful ISJ Constanţa susţine însă că sunt numeroase cadre didactice competente care ar putea să ocupe această funcţie. 


„Eu ştiu că sunt vreo trei tabere. Nu înţeleg de ce s-au creat tabere şi de ce nu se poate pe un sistem coerent, pe o colaborare, o înţelegere a situaţiei şi o încercare de soluţionare a problemelor într-o echipă extinsă, pentru că, până la urmă, vorbim de un liceu care are anumite rezultate şi care trebuie să păstreze un nivel ridicat al educaţiei. Cu siguranţă nu se va putea întâmpla acest lucru dacă vor continua disputele interne”, a subliniat şeful ISJ Constanţa.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5249 secunde