Situație alarmantă în școlile constănțene, la înscrierea în clasa pregătitoare

2242
Pe 28 aprilie s-a încheiat prima etapă a înscrierii în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022, iar la jumătatea săptămânii trecute Inspectoratul Școlar Județean Constanța a făcut publice listele cu numărul de elevi admiși, precum și locurile rămase pentru cea de-a doua etapă, care sunt în număr de 831.

În planul de școlarizare al județului Constanța sunt prevăzute 254 de clase, pentru 5.949 elevi, marea majoritate a școlilor gimnaziale din municipiul Constanța reușind să acopere cifra de școlarizare asumată.

În ciuda faptului că părinții se alarmaseră inițial când au aflat că arondarea unităților de învățământ a suferit modificări în circumscripții, situația s-a... echilibrat. (Școala nr. 14 Palazu, unde ar fi trebuit să meargă copiii locuitorilor din cartierele rezidențiale Tomis Plus și Boreal, conform noii arondări, mai are libere 9 locuri din cele 25 disponibile).

La Școala 24 ar mai fi nevoie de o clasă

Consultând listele făcute publice de IȘJ Constanța, am constatat că sunt școli care vor avea bătăi de cap cu un număr prea mare de dosare admise peste cifra de școlarizare, în timp ce altele riscă să nu-și acopere nici măcar unica clasă pregătitoare solicitată pentru anul școlar 2021-2022.

Excedentul de admiși ar putea fi barometrul valorii unora dintre instituțiile constănțene de învățământ, mai bine spus al renumelui unor învățătoare pentru care părinții nu prididesc niciun efort în aș aduce copiii acolo unde speră să primească educație de excelență.

În top este Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, cu 184 de admiși pe 150 de locuri, urmată de Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, cu 129 de admiși pe 100 locuri, Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”, cu 118 admiși pe 100 locuri, Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” - 66 de admiși pe 50 locuri, Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, cu 163 de admiși pe 150 locuri, Școala Gimnazială nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” - 100 de admiși pe 88 locuri.

La polul opus, pentru Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu”, situată într-o clădire de patrimoniu, în buricul târgului, a fost admis un singur copil, celelalte 24 de locuri fiind libere pentru etapa a II-a. Aceeași situație și la Școala Gimnazială nr. 31, structură a Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”: un singur elev admis, 24 de locuri libere.

La Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu”, pe cele 50 locuri disponibile în cele două clase nu au fost admiși decât cinci elevi. Cândva instituție de prestigiu a municipiului Constanța, Școala nr. 6 s-a aflat în centrul atenției în urmă cu câțiva ani, când se vorbea de o redistribuire a elevilor de la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica”, tocmai în ideea de a fi repopulată. Ba chiar în ultimul mandat de inspector școlar general al prof. Petrică Miu se lansase ideea găzduirii unui centru de excelență în această unitate. Recent, chiar prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, declara că modificările de circumscripții s-au operat pentru a echilibra arondarea și pentru a readuce în top unități de tradiție, cum este Școala nr. 6.

Nici la Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru” nu au fost admise prea multe dosare, față de numărul de locuri, respectiv 50, din care au rămas libere 31. De asemenea, la Școala Gimnazială nr. 8 a rămas neacoperită o clasă din cele patru asumate.

În județ, au rămas cu câte o clasă neacoperită școlile gimnaziale nr. 1 Hârșova, nr. 1 Lumina, „Sfântul Andrei” Mangalia, „Mihail Sadoveanu” Medgidia, „Tudor Arghezi” Năvodari (40 locuri libere din 75), Liceul Teoretic Negru Vodă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3886 secunde