Sindicatele din învăţământ, presiuni pentru majorarea salariilor profesorilor. „Este ca o invitaţie la protest!”

350
Sindicatele din învăţământ, presiuni pentru majorarea salariilor profesorilor. „Este ca o invitaţie la protest!” - fondsindicateledininvatamant-1629823876.jpg

Articole de la același autor

Sindicatele din învăţământul preuniversitar se declară nemulţumite de amânarea majorării salariilor cadrelor didactice pentru a doua oară, în ultimul an. Reunite într-o singură voce, acestea cer Guvernului României să anunţe cât mai repede când va fi realizată creşterea salarială prevăzută în lege.

„Oamenii din învăţământ sunt revoltaţi, pe bună dreptate, pentru că văd că realitatea nu are nicio legătură cu declaraţiile premierului Florin Cîţu în ceea ce priveşte «consistenta» creştere economică. Când merg la piaţă sau când îşi plătesc utilităţile constată că ceea ce afirmă şeful Executivului este o diversiune/lipsă de documentare/tratare cu dispreţ a acestora. Practic, majorările salariale acordate în ultimii doi ani cadrelor didactice au fost anihilate de inflaţia recunoscută oficial de Banca Naţională a României şi de creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi”, explică preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, Simion Hancescu.

Acesta susţine că opinia publică trebuie să înțeleagă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe lună. „O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu, prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare? Chiar și în aceste condiții de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost «sărită» și anul acesta! Atitudinea guvernanților care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu cumva chiar iresponsabilă!”, consideră liderul de sindicat.

Conform Legii nr. 153/2017, salariile profesorilor ar fi trebuit ca, în 2022, să atingă nivelul maxim, cu majorări repetate, care însă au fost deja amânate. „Prim-ministrul României trebuie să spună public și de îndată dacă Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajații din învățământ. Orice amânare naște suspiciuni, asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanțelor Publice începe «creionarea» Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanților poate fi interpretată de salariații din învățământ, ca o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”, mai susţine preşedintele FSLI.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0091 secunde