Sinagoga din Constanța va fi reabilitată

417
1

Articole de la același autor

Veste bună pentru sinagoga din Constanța. După mai bine de un secol de la inaugurare, unica sinagogă de la malul mării, de rit așhkenaz, va fi reabilitată.

Ieri, Primăria Constanța a emis autorizația de construcție și certificatul de urbanism. Astfel, sinagoga va putea să redevină ceea ce a fost: lăcaș de cult, dar și obiectiv turistic.

Sinagoga din strada C.A. Rosetti a rezistat în timp, evreii din Constanța au continuat să frecventeze lăcașul de cult până în anul 2005. Din cauza degradării construcției, sinagoga nu a mai fost frecventată. Este anul în care evreii au început să participe la slujbe, pe strada Sarmizegetusa. Constanța nu avea doar această sinagogă, în secolul XX, mai exact în 1908, era inaugurată o alta de rit sefard, pe strada Mircea cel Bătrân.

În timpul celui de - Al Doilea Război Mondial, ambele sedii, atât de pe Mircea, cât și de pe Rosetti, se transformă în depozite pentru armata germană. După război, ambele sinagogi au fost reparate și și-au reluat activitatea. Soarta nu avea să fie una bună pentru sinagoga de pe Mircea, în anii ’80, clădirea a fost dărâmată, sub privirile autorităților. Singurul lăcaș de cult rămas în picioare a fost cel de pe CA Rosetti. 

Comentează știrea

sever
25 iunie 2015
cand?

daca cu reabilitarea cazinoului suntem ametiti de ani buni,macar aceasta sinagoga sa fie refacuta. in mod sigur o sa fie redeschisa in scurt timp, ea nefiind proprietatea statului. mica comunitate evreiasca nu are nevoie de "mila" guvernului. constanta sa-i multumeasca doctorului Fridman pt implicarea in aceasta reabilitare. noi romanii cat timp o sa mai lenevim la un mic,o bere si o samanta...?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5703 secunde