SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Consiliul Elevilor îndeamnă elevii să dea foaia goală

334
SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Consiliul Elevilor îndeamnă elevii să dea foaia goală - simulare-1552290212.jpg
Simularea Evaluării Naționale 2019 a început astăzi, la ora 9, cu proba scrisă la limba și literatura română. În premieră, anul acesta, la simulare participă și elevii de clasa a VII-a.


Consiliul Național al Elevilor a lansat un protest prin care îi invită pe elevi să dea foaia goală la simulare. "Consiliul, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale. De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc", se arată în comunicatul celor de la Consiliul Național al Elevilor.


"Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.
Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că
atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip
obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost
consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care
încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc.
Dăm foaia goală pentru că suntem conștienți că ministerul ne vrea niște cobai, niște procente
dintr-o diagramă și nimic mai mult. Dăm foaia goală pentru a trage un semnal de alarmă înainte să fie prea târziu, înainte să ajungem în punctul critic în care vom susține simulări de examene naționale anual, pentru că decidenții își doresc să pună cât mai multă presiune pe noi. Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm", îndeamnă reprezentanții elevilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3917 secunde