„Simboluri de Ziua Dobrogei”, dedicate celor 143 de ani de la revenirea în hotarele României

642
„Simboluri de Ziua Dobrogei”, dedicate celor 143 de ani de la revenirea în hotarele României - dobrogeapatrimoniujpeg-1636742847.jpg
Dobrogea – leagăn al civilizației antice, Dobrogea – model de multiculturalitate, Dobrogea trebuie sărbătorită de dobrogeni indiferent de vremuri.

Duminică, 14 noiembrie, se împlinesc 143 de ani de când Dobrogea revenea la Patria Mamă. După ce, timp de patru secole, a fost sub stăpânire otomană (purtând denumirea de Kustenge), la finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama revenirea Dobrogei la România.

Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.

Proclamaţia Domnitorului României către dobrogeni

„Locuitori de orice naţionalitate şi religie,

Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat, unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă.

Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menţine ordinea şi, model de disciplină, de a ocroti paşnica voastră vieţuire.

Salutaţi dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertăţii, drapelul dreptăţii şi al păcii. În curând provincia voastră, pe cale constituţională, va primi o organizaţiune definitivă care va ţine seama de trebuinţele şi moravurile voastre, care va aşeza pe temelii statornice poziţia voastră cetăţenească.

Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră“.

După 137 de ani de la aceste evenimente istorice, Dobrogea devenea prima regiune a României celebrată ca sărbătoare națională, ca urmare a promulgării, în urmă cu șase ani, a Legii nr. 230/2015, la inițiativa fostului senator constănțean, Christian Gigi Chiru.

Au eternizat istoria în granit

Ziua Dobrogei constituie duminică, 14 noiembrie, ora 11, motivul unui eveniment aparte, organizat în Piața Ovidiu.

Din dorința de a promova patrimoniul material al orașului, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a realizat un proiect inedit, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al sponsorilor. Intitulată „Simboluri de Ziua Dobrogei”, inițiativa constă în gravarea pe o placă de granit a unui fragment din Proclamația pentru dobrogeni a Domnitorului Carol I și montarea ei în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

De asemenea, în Piața Ovidiu va putea fi văzută, tot pe 14 noiembrie, o altă placă de granit, care va prezenta, într-o realizare grafică excelentă, clădirea-simbol a orașului, Cazinoul, cel mai cunoscut și mai vizitat obiectiv de patrimoniu din Constanța.

Pentru 23 noiembrie, o altă dată importantă în istoria Dobrogei, ziua în care Armata Română a ajuns în Constanța și administrația românească s-a instalat în urmă cu 143 de ani în noua provincie, Asociația Dobrogea de Patrimoniu a mai pregătit o surpriză pentru cei care vor ajunge în Piața Ovidiu.

Constănțenii vor putea vedea, gravată în granit, fațada primului Palat Comunal, cea dintâi Primărie a Comunei Urbane Constanța, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară. Edificiul, monument istoric acum, a fost construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi.

Asociația Dobrogea de Patrimoniu dorește să continue acest proiect și să graveze, cu ajutorul sponsorilor și al constănțenilor care vor să facă donații, alte monumente istorice reprezentative pentru Constanța.

Realizarea acestor simboluri, care evidențiază dezvoltarea orașului de la malul mării după Războiul de Independență, nu ar fi fost posibilă fără implicarea Primăriei Constanța, dar și a unor agenți economici. Valoarea lucrărilor este estimată la aproximativ 10.000 de euro, conform informațiilor oferite de Auris Luca, președinte, respectiv Laura Tănase, vicepreședinte al Asociației Dobrogea de Patrimoniu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5737 secunde