Sfinții Efrem și Tiron, pomeniți astăzi în calendarul creștin ortodox

103
Sfinții Efrem și Tiron, pomeniți astăzi în calendarul creștin ortodox - ddd-1583567087.jpg

Articole recomandate

Sfântul Sfințit Mucenic Efrem este pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 martie, împreună cu ceilalți Sfinți Mucenici din Herson (Crimeea), transmite Agerpres. Sfântul Efrem a fost cel de-al doilea episcop cunoscut care a ocupat scaunul episcopal al Tomisului (secolul IV).

S-a născut în sudul Dunării, părinții săi erau creștini și l-au crescut în această credință. Mergând să se închine la Sfintele Locuri în care a trăit Mântuitorul, a rămas acolo și a fost făcut preot la una din biserici, ajungând apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului (300-314). La începutul secolului al IV-lea a fost trimis de patriarhul Ierusalimului să păstorească credincioșii daco-romani din Episcopia Tomisului și să propovăduiască Evanghelia lui Hristos. În acel timp erau martirizați pentru credința în Hristos zeci de creștini daco-romani, sciți, besi, traci, greci și capadocieni exilați în Dacia Pontica, ale căror sfinte moaște episcopul Efrem le răscumpăra, le îngropa, înălța biserici de lemn sau de piatră peste ele și rânduia preoți să slujească noaptea Sfânta Liturghie.

Sfântul Mucenic Efrem a fost prins, întemnițat și chinuit cumplit la Herson (Crimeea) în marea persecuție împotriva creștinilor din anii 304-305, declanșată de împăratul roman Dioclețian. Mărturisind însă că este gata să-și dea viața pentru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, i s-a tăiat capul în anul 304.

În prima sâmbătă din Postul Paștilor, în acest an la 7 martie, se face pomenirea minunii Sfântului Mare Mucenic Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Guvernatorul orașului Constantinopol a primit atunci un ordin de la împărat să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sânge de la jertfele aduse zeilor. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere (colivă).

O săptămână, prima săptămână a Postului Mare, a durat acest lucru, iar produsele alimentare în acest timp s-au stricat și a trebuit să fie aruncate în mare. La sfârșitul săptămânii, sâmbăta, creștinii au făcut pomenirea Sfântului Mucenic Teodor. (surse: "Patericul românesc", Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Sihăstria; vol. "Viețile Sfinților")

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0327 secunde