Sex, moarte și depresii, subiectele elevilor la Festivalul "Filmmic"

1652
Sex, moarte și depresii, subiectele elevilor la Festivalul

Articole de la același autor

Liceeni din toată țara și-au demonstrat creativitatea actoricească și regizorală la Festivalul Național de Film "Filmmic", ajuns la cea de-a treia ediție. Viziunea și originalitatea le-au fost răsplătite, ieri, în cadrul Galei de decernare a premiilor, care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Premergător festivității de premiere au fost prezentate producțiile finaliștilor, selectate din creațiile celor 70 de colegii și licee din țară înscrise la festival.
Anul acesta, sloganul festivalului a fost "Implică-te, nu fi indiferent!", liceenii abordând subiecte dure, precum avortul, moartea, bolile sau umilința. Subiectul nu a fost, însă, principalul criteriu de care a ținut cont juriul, într-o mare măsură contând calitatea tehnică a producțiilor. Probă la care au picat multe licee înscrise, organizatorii atrăgând atenția asupra acestui lucru și recomandându-le tinerilor să acorde o importanță mai mare detaliilor care țin de sunet și imagine.
Juriul a decis că, anul acesta, două licee au meritat premiul I: Liceul Teoretic "Traian" Constanța și Colegiul Național "George Coșbuc" din Cluj - Napoca. Premiul al II-lea a revenit Colegiului Național "Inochenție Micu Klein" din Alba, în timp ce premiul al III-lea a ajuns la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, pentru filmul "Depresalii".
De asemenea, au mai fost acordate premiul pentru cea mai bună imagine Colegiului Economic "Ion Ghica" Brăila, premiul pentru cel mai bun rol masculin, lui Sebastian Edita, de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", Hunedoara, premiul pentru cel mai bun rol feminin, Laurei Radacovici, de la Liceul Teoretic "Ovidius" Constanța, premiul pentru cel mai bun scenariu, Ralucăi Bobocea, de la Liceul Teoretic "Traian" Constanța, și premiul pentru cel mai bun regizor, lui Constantin Bâzgă, de la același liceu.
S-au acordat și mențiuni pentru filmele "A doua șansă", al Liceului Teoretic "Ovidius", "Un strop de lumină", al Colegiului Național de Informatică din Neamț și pentru scurtmetrajul "Nu ignora!", al Colegiului Național "Petre Rareș" din Suceava.
Jurizarea a fost făcută de Dinu Tănase, Iulia Pană, Steliana Bajdechi, Angelo Mitchievici, Marinela Mrejeru și Andreea Artagea.
Președintele juriului, producătorul și regizorul Dinu Tănase, a apreciat evoluția tinerei generații de creatori de film, considerând că această ediție a "Filmmic" demonstrează o apetență pentru originalitate din partea liceenilor: "Am observat un progres semnificativ anul acesta. Temele au fost mult mai diverse, aplicația tinerilor pentru ideea generală a festivalului a fost mult mai serioasă.
Ceea ce așteptăm de la noua generație de cineaști este o privire proaspătă asupra a ceea ce se întâmplă în jur. Anul trecut, de exemplu, au existat câteva filme care conțineau clișee preluate din diferite alte filme. Anul acesta, clișeele au dispărut. Este o privire nouă, cu mici inabilități, poate chiar ele dau hazul și plăcerea de a urmări filmele".
Festivalul "Filmmic" a fost organizat de Liceul Teoretic "Traian" Constanța, în colaborare cu Asociația "Young Initiative" și Asociația Europeană "Interaxe".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1701 secunde