SENZAȚIONAL! Amazoane îngropate sub Autostrada Soarelui?

2557
3

Articole de la același autor

La săpăturile arheologice de salvare prilejuite de iminența Autostrăzii Soarelui, în perioada mai - februarie 2011, au fost descoperite un număr 12 morminte scitice, spectaculoase. 

Spectaculozitatea descoperirilor se datorează inventarului bogat, specific sciților, însă, pe lângă această trăsătură, e de menționat și caracterul de premieră - pe raza Constanței nu s-au mai cercetat până acum astfel de morminte.

Cum populația de sciți a dominat pentru o lungă perioadă de timp zona nord și nord-vest pontică din punct de vedere politic, militar și economic, s-au găsit urmele lor și aici, locația mai exactă fiind la 2 km mai la sud de Valu lui Traian. Timpul din care sunt aici - secolul IV î. Chr. Au fost găsite arcuri, tolbe cu săgeți, săbii, pumnale, acestea confirmând tradiția sciților de a-și îngropa morții cu armamentul aferent alături, dar nu numai. Pe lângă arme, au fost găsite amfore grecești, de Thasos, oglinzi de bronz, kantaroi (vase de ceramică grecești), mărgele de sticlă, după cum ne-a povestit Vitalie Bodolică, unul dintre arheologii care a participat la cercetarea sitului.

"Obiectele de lux", ne-a explicat arheologul prezența artefactelor grecești, "erau cumpărate de la greci - din cetățile grecești din jurul Mării Negre. Ei își făceau doar armele". Din morminte nu lipsesc ofrandele de carne - cuțitul înfipt în ele se poate desluși și acum printre oase.

Barbari nomazi, sciții au dominat între secolele VIII î. Chr. și II d. Chr., Nord-Vestul Mării Negre, acesta fiind și motivul pentru care scriitorii antici greci au denumit teritoriile din nord-pontice Scythia, provinciei din Vestul Mării Negre (Dobrogea de azi) fiindu-i atribuit numele Scythia Minor (Sciția Mică).

Aici se presupune că a fost trimis Sfântul Andrei să propovăduiască creștinismul.

"După Tradiție, lui Toma i-a căzut soarta să meargă în Parția, lui Andrei în Sciția, lui Ioan în Asia, unde a și petrecut vreme mai îndelungată murind în orașul Efes", povestește istoricul Eusebius Pamphili (c. 260 - c. 339 d.Hr.) în principala sa lucrare, "Istoria bisericească".

Sciția a cunoscut cea mai mare dezvoltare teritorială și economică în secolul IV î. Chr, în timpul domniei lui Ateas.

O mare parte din informațiile despre obiceiurile sciților vin din Nordul Mării Negre, unde au fost cercetate mult mai multe morminte, și mai spectaculoase. Construcțiile funerare din piatră descoperite în tumuli erau ocupate în funcție de rang. Centrul era luat de căpetenie, în jurul lui fiind îngropați războinicii cu caii lor, harnașamentul, cu armele… Cu alte cuvinte, cal și călăreț echipați de luptă erau îngropați împreună să poată continua pe meleagurile de dincolo. Mai mult, sunt morminte descoperite tot în vastul nord al Mării Negre unde războinicii au fost îngropați cu cai, dar și cu care de luptă.

Tot de vechii greci menționate în teritoriile nord-pontice sunt femeile luptătoare devenite legendare. Conform lui Herodot, după ce au fost înfrânte de greci, amazoanele s-au refugiat la sciții liberi, astfel luând naștere neamul sarmaților. Faptul că femeile erau la fel de războinice ca și bărbații s-a confirmat tot din mormintele scitice descoperite în nordul Mării Negre în care au fost găsite femei echipate de luptă.

Analiza asupra osemintelor descoperite pe autostradă va arăta dacă între războinicii descoperiți lângă Valu lui Traian sunt și amazoane.

Comentează știrea

admirator
19 octombrie 2012
un articol bine scris

Cum sunt pete si in soare, sa observam ca faimoasele amazoane sunt o legenda; pina acum, nimic nu a dovedit existenta acestei populatii de femei razboinice. Ele apar in cantecele lui Homer. Desi are un sambure de adevar istoric, nu putem prelua toata legenda (toate legendele) homerica(e) drept adevarate. Din cate stiu, razboaiele troiene (sau razboiul, daca asa va place) s-a derulat pe undeva pe la 1190 ien. Adica sec. XII ien. Scitii, ziceti ca apar prin sec. VIII... cam mare diferenta, nu? (Iar mormintele prezentate de dvs. par post sec. IV ien) Herodot era un pamblicar ce prelua toate legendele si barfele epocii. Nu prea te poti baza pe el... Nu era mai bine sa asteptati rezultatul analizelor antropologice si apoi sa scrieti un astfel de articol? Parca suna mai stiintific... Asa... jurnalism curat! Oricum, e de semnalat ca deveniti mai profesionisti in prezentarea santierelor arheologice si a noutatilor. De unde se vede ca si critica mai ajuta, uneori. Bafta!

admirator al admiratorului
19 octombrie 2012
herodot

Daca Herodot era un pamblicar inseamna ca tu esti un mare idiot

Răspuns la: un articol bine scris
Adăugat de : admirator, 19 octombrie 2012
Cum sunt pete si in soare, sa observam ca faimoasele amazoane sunt o legenda; pina acum, nimic nu a dovedit existenta acestei populatii de femei...
un constantean
19 octombrie 2012
...eiiiii! nici chiar asa!...prea exagerati!

...ca in filme sf! ...fabulatii! ...un arheolog nu are voie sa faca astfel de afirmatii...pentru el interpretarea descoperirilor este singurul argument....daca ar fi facut asta era altceva...cat despre espre legendele ....cu asta se ocupa altii....Daca baiatul este tanar, inseamna ca mai are de invatat si sa intrebe pe ..cei mai batrani! ..daca nu are...sa-i cumpere!...se mai gasesc!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Trafic îngreunat pe Autostrada Soarelui
Pagina a fost generata in 0.377 secunde