Semnal de alarmă la Universitatea "Ovidius". "Mă tem că, anul acesta, va scădea numărul de studenți!"

3172
Semnal de alarmă la Universitatea

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus a dat complet peste cap sistemul de învățământ. Elevii învață de acasă, studenții la fel, profesorii s-au adaptat noilor condiții și fac tot posibilul să își desfășoare orele așa cum o făceau în sălile de curs, chiar dacă nimic nu mai este la fel.

În ceea ce privește instituțiile de învățământ superior constănțene, din cauza situației delicate în care ne aflăm, toate s-au conectat la internet și încearcă să încheie anul de învățământ, pentru că altă soluție nu există.

În scurt timp, studenții de la Universitatea "Ovidius" vor începe sesiunea de examene, urmează apoi admiterea la studiile de licență, masterat și doctorat. Ce se va întâmpla, însă, cu toate acestea, în condițiile în care trebuie să păstrăm, în continuare, distanțarea socială? Cum își vor încheia situațiile școlare studenții, mai ales cei din anii terminali?

La toate aceste întrebări ne-a răspuns rectorul instituției, prof. univ. dr. Sorin Rugină, care a precizat că admiterea se va face după susținerea examenului de bacalaureat, așa cum a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

În ceea ce privește învățământul universitar, cursurile se vor susține tot online, iar examenele, tot așa, prin intermediul tehnologiei, acolo unde este posibil. Desigur, situația este diferită atunci când vine vorba despre examenele care necesită probe scrise la admitere, cum este, spre exemplu, Medicina.

"La acest moment, lucrurile sunt clare. Noi ne-am făcut un calendar cum să ne reluăm activitățile gradual, astfel încât să putem încheia anul 2019-2020, asta presupunând că vom lucra și în iulie, și în august, și oricând, dacă va fi nevoie. Ne gândim, totuși, să îi aducem cumva pe cei din anii terminali la universitate, pentru susținerea examenelor finale, pentru că un examen de licență, de exemplu, trebuie dat față în față, dar, din cauza situației în care ne aflăm, probabil că multe se vor susține online, cu ajutorul platformelor pe care universitatea le folosește la acest moment. În caz că va fi nevoie să îi aducem pe cei din anii terminali la facultate, va trebui să avem un circuit separat, pentru că, aducându-i aici, este clar că vorbim de o calitate superioară a examenelor, ei nu copiază etc.", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. univ. dr. Sorin Rugină.

Bugetul este aprobat!

Legat de admiterea din acest an, rectorul Universității "Ovidius" a precizat că înscrierile se vor face tot online.

"Noi aveam, încă de anul trecut, înscrierile online, la nouă din 16 facultăți. Și admiterea se făcea online la o parte dintre facultăți, dar sunt și altele la care trebuie să se dea probe. La Medicină nu se poate da decât fizic. La Teologie, în schimb, studenții care au de susținut eseuri le pot susține online", a precizat profesorul Rugină.

Din fericire, universitatea are bugetul aprobat, dar el depinde și de câți studenți vor veni la admitere. Așa că este extrem de important și numărul de studenți ce vor fi înmatriculați în anul ce vine, iar la acest capitol este posibil să fie probleme.

"Mă tem că, anul acesta, va scădea numărul de studenți. Ne-am gândit chiar să mai micșorăm taxele, acolo unde se poate. Admiterea este fundamentală și, dacă nu ne vin nici prea mulți studenți străini, atunci ne vom confrunta cu o mare problemă", a încheiat prof. univ. dr. Sorin Rugină.   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4341 secunde