Ședință publică cu scântei la posturile pentru titulari. "Aici este incompetență crasă!"

1369

Articole de la același autor

A început marea împărțeală a posturilor în grădinițele, școlile și liceele din județul Constanța. Din păcate, din cele peste 1.000 de posturi scoase la concurs, foarte multe sunt rezervate sau vacante doar temporar, așa încât numeroși candidați, unii cu note aproape maxime la examenul de titularizare, nu reușesc să prindă un post în școala dorită și sunt nevoiți să aleagă unul pe perioadă determinată.

Au ieșit scântei, ieri, în ședința de repartizare a candidaților care au obținut minimum nota 7 la proba scrisă din cadrul sesiunii iulie 2020 a concursului național pentru ocuparea catedrelor vacante publicate pe perioadă nedeterminată. Zeci de candidați cu medii mari nu au putut fi repartizați pe posturile pe care le doreau, pe motiv că acelea sunt pe perioadă determinată, deși aveau o viabilitate de patru ani de zile.

"Sunt cel puțin 20 de posturi pentru educatoare și vreo 25 pentru învățătoare care s-au eliberat în etapa de pretransferuri și care ar fi trebuit să intre pe lista posturilor titularizabile. Inspectoratul Școlar le ține blocate și apar în sistem ca fiind pe perioadă determinată de patru ani. Este absurd acest lucru. Suntem candidați cu note de 9, 9.50, 9.60, 9.77 și care am putea să obținem acele locuri. Este dreptul nostru, l-am câștigat prin concurs, dar nu știm din ce motiv nu putem. Nu știm dacă este o greșeală și a cui este, dar acest lucru este revoltător. Dacă trece ziua de astăzi (n.r. - ieri, 13 august), posturile respective devin pentru suplinitori, adică nu vor mai avea viabilitate patru ani, ci doar un an", ne-a explicat Mădălina, una dintre candidatele pentru un post de educatoare.

Sunt însă voci care spun că este vorba despre o greșeală a comisiei care se ocupă de concursul de ocupare a posturilor.

"Oamenii aceia din comisie nici măcar nu știau despre ce este vorba. Aici este incompetență crasă. Ei nu și-au dat seama că posturile respective apar pe perioadă determinată decât atunci când au vrut să introducă în sistem datele unei candidate care își alesese postul. Aceasta plecase deja din sală, au chemat-o înapoi, s-a anulat totul… Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată!", ne-a povestit o altă candidată.

O comisie depășită de situație

Ulterior, fără nicio explicație, candidații au fost scoși din sală și li s-ar fi spus că vina pentru încadrarea posturilor viabile patru ani de zile pe perioadă determinată aparține directorilor care le-au anunțat și care apoi nu au verificat lista publicată.

"Mă doare foarte tare, pentru că eu am luat notă mare, 9.70, și vizam un post pe care cu siguranță aș fi putut să îl iau. Posturile pe patru ani automat sunt titularizabile, însă ei (n.r. - inspectorii școlari), din cauza unei erori tehnice, au trecut perioadă determinată în dreptul lor și noi nu putem viza posturile acelea. În plus, mai sunt trei fete cu aceeași notă ca a mea. Conform metodologiei, departajarea se face în funcție de domiciliu, în funcție de gradul didactic și apoi după medie. Aici nu s-a luat în considerare absolut nimic, au luat în ordine alfabetică. Am spus lucrul acesta în ședința publică, comisia nu mi-a dat dreptate. S-a încheiat ședința, am ieșit, am făcut rost de metodologie, i-am pus doamnei inspector în față metodologia și degeaba. În plus, au încercat să ne convingă să venim în ședința de pe 20 august, cea pentru suplinire, pentru că, de mâine încolo (n.r. - astăzi), posturile acestea în dreptul cărora apare perioadă determinată vor deveni posturi pe perioadă de un an. În loc să schimbe cuvântul care este greșit, schimbă viabilitatea postului. Nu este normal așa ceva", ne-a spus, revoltată, o altă candidată. 


"Se fac șmecherii, se lasă portițe…"

Femeia susține că sistemul de ocupare a posturilor are multe hibe.

"Am colege care participă de zece ani la concurs și care nu se pot titulariza tocmai din cauza erorilor, din cauza șmecheriilor pe care le fac ei. Sistemul are foarte multe hibe, se lasă porțite și dacă nu sunt, le găsesc peste noapte. Ne promit de la an la an, când se schimbă, că vor corecta și vor îndrepta aceste lucruri, dar se degradează pe an ce trece. În loc să crească, scade calitatea, drastic", ne-a declarat tânăra, cu lacrimi în ochi.

Candidații se plâng că toate aceste nedreptăți ale sistemului nu fac decât să le scadă motivația și să nu își mai dorească să rămână în învățământ.

"Am obținut nota 9.60 și am fost repartizată la Dobromir, unde nici nu știu cum ajung acolo, cu doi copii mici acasă și cinci grădinițe în apropierea casei mele. În plus, este o ilegalitate ca un post pe patru ani să fie declarat peste noapte valabil pentru un an", a acuzat o altă candidată.



"Vrem oameni de valoare la catedră"


Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, a recunoscut că ar putea fi vorba despre o eroare și a anunțat că își dorește să sprijine toți candidații.

"Verificăm această situație și vedem ce s-a întâmplat, dacă este vorba despre o eroare umană și a cui. Suntem în discuții cu Ministerul Educației și vrem să vedem cum putem să-i ajutăm pe acești candidați. Noi vrem să avem la catedră oameni de valoare. Încercăm să-i recuperăm pe acești oameni care au luat note mai mult decât mulțumitoare. Chiar dacă există și nemulțumiri, avem convingerea că prin dialog și prin colaborare vom găsi cele mai bune soluții pentru fiecare cadru didactic. Cu înțelegere și calm, vă asigur că vom analiza fiecare situație în parte și vom găsi, cu certitudine, aceste soluții", a declarat șeful ISJ Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4828 secunde