Se redeschid patru grădinițe de stat. Cum rămâne cu distanțarea socială dintre cei mici

670
Se redeschid patru grădinițe de stat. Cum rămâne cu distanțarea socială dintre cei mici - gradinitesursamomjunction-1592926240.jpg

Articole recomandate

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța a centralizat cererile venite din partea părinților care doresc să își aducă micuții la grădiniță, pe perioada vacanței de vară, respectiv în lunile iulie și august.

Dacă, în săptămânile trecute, mulți comentau că nu au unde să își ducă pe timpul vacanței copiii, iată că Guvernul a venit cu o soluție mai ieftină: redeschiderea grădinițelor de stat pentru lunile de vară. Așa că, cei care nu au posibilități financiare au la îndemână acum această soluție.

Ca urmare, directorii grădinițelor au făcut tabele și i-au întrebat pe părinți dacă sunt interesați să îi aducă la grădiniță pe cei mici, în iulie sau august. Când s-a tras linie, din cei aproximativ 17.000 de micuți care apar în evidențele acestor unități de învățământ, numai părinții a 117 copii au fost pentru reintroducerea lor în colectivitate. Potrivit inspectorului școlar pe Educație Timpurie, Irinela Nicolae, 105 dintre aceștia sunt din municipiul Constanța, iar restul din județ.

Cererile sunt valabile numai pentru acei copii care au fost înscriși și au frecventat grădinița în anul 2019-2020 și sunt reînscriși în anul ce vine.

În urma analizării solicitărilor, s-a stabilit lista instituțiilor de învățământ preșcolar care vor asigura procesul educațional, în luna iulie și august. Aceste unități sunt: Grădinița "Steluțele Mării", Grădinița "Mugurel", Grădinița "Lumea Poveștilor", Grădinița "Turtă Dulce". Acestora li se mai adaugă alte grădinițe din Valu lui Traian și Cumpăna, pentru opt copii, respectiv șase copii și este posibil să își mai deschidă porțile încă una, din Eforie Sud.

Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm, se va ține cont de numărul de locuri din grădiniță, în condițiile impuse de prevederile legale în vigoare (copii mai puțini în grupă, distanțarea socială etc.), dar mai ales de resursa umană disponibilă în această perioadă, ținând cont că trebuie respectate prevederile legale privind efectuarea concediului de odihnă anual al cadrelor didactice.

Multe instituții nu au avut nicio solicitare

"Facem exact ce ne spun normele și, în funcție de acestea, autoritățile locale vor decide oportunitatea deschiderii unor unități de învățământ. Ne vom consulta cu reprezentanții acestora și vom lua o decizie. Dacă avem o clasă mare, vom respecta cei 4,5 metri necesari pentru fiecare copil și atunci se vor face niște calcule și vom vedea câți copii se vor putea întoarce în sălile de curs. Dacă vom avea o clasă mai mică, vor fi mai puțini. Oricum, vom ține cont ca părinții să nu traverseze tot orașul", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul Irinela Nicolae.

Cert este că foarte multe grădinițe din oraș nu au înregistrat nici măcar o cerere de reîntoarcere în colectivitate, așa cum este exemplul Grădiniței "Zubeide Hanim" sau "Azur".

La Grădinița "Perluțele Mării", numai patru părinți și-au exprimat intenția de a-i aduce pe cei mici la grădiniță, iar la Grădinița "Steluțele Mării", una dintre cele mai mari din oraș, numărul solicitărilor a fost de numai 17.

Ce se va întâmpla, însă, cu distanțarea socială, având în vedere faptul că, în general, copiii nu stau acolo unde sunt puși și că, după atâta timp în care au stat acasă, sunt dornici de socializare și apropiere fizică? Sarcina de a păstra distanța între ei le va reveni cadrelor didactice, care trebuie să stea cu ochii pe ei în permanență. Cum se va face acest lucru? Vor reuși educatoarele să-i stăpânească, să-i țină numai în anumite spații delimitate?

"La grădiniță, nu se poate realiza distanțare fizică. Apoi, principiile didactice intră în contradicție cu regulile impuse în această perioadă. De ce? Pentru că didactica prevede colaborarea cu partenerii de joc, prevede jocuri de inter-relaționare. În niciun caz izolare, distanțare, separarea copiilor, câte unul la măsuță", a precizat prof. Ana Maria Brăteanu, de la Grădinița nr. 57 din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5306 secunde