Se inaugurează Gospodăria Dobrogeană de la Enisala

1041

Articole de la același autor

Lucrările de reabilitare a învelitorii de la casa mică a Gospodăriei Dobrogene de la Enisala s-au încheiat. Cu această ocazie, sâmbătă, 28 iulie, începând cu ora 15.00, va avea loc concertul extraordinar "Gospodari la poalele cetății" susținut de Corul "Metamorphosis" din Constanța, dirijor părintele Dincu Anghel. Evenimentul este organizat de Asociația "Artiști Dobrogeni", în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" din Tulcea. Precizăm că toate aceste lucrări nu puteau fi posibile fără sprijinul asociației.


Deci, se poate spune că este o misiune îndeplinită pentru artiști. În cele din urmă ei au reușit ce și-au propus și au adus Casa mică din Gospodăria dobrogeană conservată "in situ" exact acolo unde voiau. 


Această gospodărie tradițională țărănească conservată în satul Enisala, comuna Sarichioi, județul Tulcea, reprezintă sinteza arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei de la începutul secolului al XX-lea.


Realizată din lut, piatră, lemn și stuf, gospodăria tradițională se integrează armonios în peisajul specific dobrogean.


Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler (spațiu de depozitare) și câteva din anexele tipice pentru o gospodărie din această zonă. Acestea sunt: grajdul pentru animale, șoproanele, bucătăria și cuptorul de vară, porumbarul, fântâna.


La fațadă și pe latura dinspre stradă casa are prispă cu balustradă și stâlpi. Pe latura din spate (spre nord) pe aproape toată lungimea casei se găsește chilerul, care, pe vremuri era folosită ca și spațiu de depozitare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 August 2015
Stire din Cultură-Educație : Pro Historia Fest, la Enisala
Pagina a fost generata in 0.3978 secunde