Se cere anularea concursului de directori. "A lovit grav în directori onești și a punctat carieriștii"

7000
91
Se cere anularea concursului de directori.

Articole de la același autor

Teoretic, astăzi este programat la Școala Gimnazială nr. 6 "Nicolae Titulescu" ultimul candidat constănțean la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director sau director adjunct, prof. Tanța Nanu susținând probele orale pentru Școala Gimnazială nr. 31 din Constanța.


De-a lungul celor 17 zile de examinări au intrat, pe rând, sub tirul comisiilor - constituite pentru fiecare candidat în parte - marea majoritate a actualilor directori sau directori adjuncți constănțeni, prea mulți dintre cei aflați acum în managementul grădinițelor picând la proba CV-ului.


La ora actuală, celor 30 de candidați picați la proba scrisă li se alătură alți 41 picați la evaluarea CV-ului și unul singur - prof. Isabela Marcu - la proba interviului.


Săptămâna viitoare, pe 18 noiembrie, vor fi afișate rezultatele finale, urmând ca la jumătatea lunii decembrie, după contestații, să se știe clar cine și unde va conduce.


Scăderea prestigiului candidaților "picați"


Ca urmare a valului de nemulțumiri iscate la nivel național, a fost inițiată o petiție online prin care se solicită anularea concursului de directori, specificându-se "hibele" organizării sale.


Până la închiderea ediției, doar 180 de cadre didactice din țară și-au dat acordul pentru această petiție, din care am spicuit următoarele:


"Deși s-a declarat o campanie de «depolitizare», în fapt s-a creat pentru prima dată cadrul pentru o politizare abuzivă a numirii managerilor școlari prin abuzuri de apreciere din partea aleșilor politici locali. Acest așa-zis concurs a fost organizat într-o perioadă nepotrivită, de natură să creeze dezorganizarea procedurilor specifice calendarului școlar. Consecințele acestui concurs amplifică dezorganizarea, prin schimbarea a numeroși profesori în clase în timpul anului școlar. Altă consecință gravă este scăderea prestigiului cadrelor didactice în fața elevilor (care îi văd «picați», fără să perceapă că succesul și insuccesul la acest concurs au fost de natură aleatoare, nelegate de performanțele reale ale cadrelor didactice) fenomen agravat de condiția anterioară de directori a multora dintre cei abuziv astfel schimbați și de desfășurarea acestui fenomen în plin an școlar. Nu pot fi de acord cu disponibilizarea bruscă a mii de cadre didactice suplinitoare, în plină iarnă, doar pentru că ocupau catedre rezervate, pe care brusc și masiv revin titularii, nici cu situația ca sute de școli să fie într-o stare incertă în privința conducerii.


Acest așa-zis concurs creează maximum de bulversare, fără să ofere nimic în schimb, nici depolitizare, nici certificarea competenței noilor (sau renumiților) directori, probele concursului neavând această capacitate. Organizarea, în special prin cerințele de punctaj la CV, a lovit grav în directori onești, muncitori și responsabili, în mod deosebit în mediul rural, unde nevoile de îngrijire și întreținere prin efort personal a școlii, de asigurare a școlarizării tuturor elevilor și depărtarea de reședințele de județ și centrele academice a îngreunat acumularea de puncte recu-noscute în metodologie. Acest concurs a punctat «carieriștii», pe cei ocupați în primul rând de sine, punctând participări la cursuri peste hotare, formări, publicări de materiale (care adesea sunt formale, sau obținute prin plata unor sume), dar nu punctează deloc calitățile administrativ-gospodărești și nici pe cele manageriale dovedite prin fapte!", se mai arată în petiție.


Cum vor fi aleși directorii… câștigători


Potrivit metodologiei de concurs, este declarat "promovat" la concurs candidatul "admis" care a obținut cel mai mare punctaj total. În cazul egalității de punctaj, în schimb, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba scrisă. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, pentru unitățile de învățământ cu filiera tehnologică, este declarat "promovat" candidatul care este de specialitate: inginer, economist, medic etc., după caz, iar la filiera vocațională, cel care are specialitatea corespunzătoare profilului predominant al unității de învățământ, iar pentru celelalte unități de învățământ este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba interviu. Dacă și în această situație egalitatea se păstrează, este declarat "promovat" candidatul care a realizat cel mai mare punctaj la proba de evaluare a CV-ului.


Comentează știrea

91 comentarii. Pagina 1 din 10. Click pe pagina dorită : 1 2 ...10 
Miratul
9 noiembrie 2016
cum adica..."scade prestigiul profesoruluipicat in fata elevului"

...pai daca profesorul atata a stiut, atata prestigiu are...lasa sa vada si elevul ce stie directorul!!! nu sunt "hibele "organizarii",,, ci concursul la care unii castiga si altii vor castiga cand vor avea un CV mai bogat si mai multe cunostinte sa poata trece scrisul. ca sa conduci profesori trebuie nu doar sa administrezi resursele materiale ale scoli. a te ocupa de pregatirea ta profesionala nu inseamna a fi carierist ci inaseamna ca esti atent la toate schimbarile din mediul tau sa poti aduce si tu in scoala ta ceva nou, asa cum scolile europene fac deja de atata timp. aceasta boala a petitionarilor on-line este asemanatoare cu cea a elevilor lenesi si se numeste "scuzemie". n-a fost nimic politic nici la examenul scris si nici la CV. singura proba subiectiva a fost interviul, unde au luat toti daca au dovedit ca au muncit.

autentic
9 noiembrie 2016
exagerati !

"cursuri peste hotare, formări, publicări de materiale (care adesea sunt formale, sau obținute prin plata unor sume". aici cineva v-a dezinformat ptr ca nu s-a cerut la plural, ci la singular: adica era suficient un curs peste hotare, ca fii punctat maxim, o singura lucrare cu ISBN/ISSN, sa obtii punctaj maxim, in schimb era necesar sa fi partcipat la numeroase proiecte europene, comunitare etc. s-a exagerat, fiecare incearca sa ascunda adevarul asa cum elevii la examene, daca nu invata, spun ca a fost greu, doar cei sinceri spun ca n-au invatat. hai sa invatam sa fim onesti. in toate exista un inceput. un manager trebuie sa fie un lider in primul rand, minte deschisa si priceput . asa cum au fost cei ce au trecut examenul acesta.

castigator
9 noiembrie 2016
cand pierzi fa-o cu demnitate

nu toti putem castiga oriunde, orice, oricum. aici a fost randul nostru sa aratam ca ne meritam functiile de director. este loc pentru toata lumea, de fiecarea data cand ti se va mai oferi o ocazie la un nou concurs! e jenant pentru cei care au scris aceasta petitie. jenant! si elevii de clasa a 7-a au stiut sa raspunda la intrebarile de la concurs.

Poteica
9 noiembrie 2016
concurs corect

petitionarii comenteaza deoarece s- a pus prea mult accent pe cultura generala pe care spun ei ar fi valabila doar ptr maturatori, instalatori, nu pentru niste aroganti directori: 1.daca femeia de serviciu are cultura generala , tu director de ce sa nu stii ca mercurul este metal si nu lichid? 2. raul are panta ca sa poata curge si sa urce in amonte sau sa coboare in aval. albia despre care vorbiti nu poate asigura curgerea raului daca este fara inclinatie. 3. manusile si sosetele se mai pot vinde si desperecheate. 4. figurile geometrice sunt necesare pentru orientarea in spatiu cu o viteza de reactie medie si nicidecum intarziata, se cere o atentie distributiva peste medie unui manager. 5. muzica si pictura sunt forme de expresie artistica, deci argumentul dv ca sunt facute doar de oameni nu este valabil. s-a descoperit ca un tigru poate sa picteze cu labele iar vizitatorii cumpara aceste tablouri facute artistic de acesti tigrii. 6.aveti dreptate la subiectul 26, 29, 7. tuberculoza si astmul sunt boli ale plamanilor, deja v-ati dus in detalii prea ramificate, intrebarea era corect pusa si raspunsul la fel de corect D-na profesor doctor univ din Craiova mai trebuie sa reciteasca anumite manuale scolare de geografie, biologie, desen, muzica pentru ca nu este admisibil ca elevul de generala sa cunoasca tabloul lui Mendeleev si directorul scolii sa nu! daca unii directori au fost respinsi este pentru ca au ocupat functii prin numiri politice sau datorita simpatiilor colegilor. Oare de ce directorii meritiosi al liceelor de elita din C-ta au luat punctaje foarte mari? Puteti reorganiza cate concursuri doriti, profesorul pregatit va trece plesnind din degete, iar mediocrii vor inventa de fiecare data boala "scuzemie": ba ca a fost platforma nefunctinala, ba ca n-are balta peste….singura proba subiectiva este ultima proba, cea de interviu. Concursul este in regula!!!!!!!!

prestigiosul
9 noiembrie 2016
ma macina gandurile, ce se va intampla cu prestigiul meu?

elevii cand pica bacul nu sunt preocupati de prestigiul lor ci se gandesc sa invete mai bine si sa se prezinte in sesiunea a II-a de bac. ia poftiti mai candidati si invatati si voi sa va comportati ca elevii care sunt atenti la cum vor invata mai bine si nu la ce vor gandi altii despre ei. hai ca nu tine cu petitia asta de doi bani! si nici 200 de candidati din Constanta N-AU BULVERSAT CU NIMIC PROGRAMUL, MAI ALES CA MULTI DIRECTORI AU RAMAS PE FUNCTII DATORITA CONCURSULUI luat.

vodan
9 noiembrie 2016
ati ramas in urma d-na!

s-a dat acest subiect in "öbservator". ati ramas in urma cu stirile cu acest articol.

nely
9 noiembrie 2016
cine spune ca problemele concursului nu au relevanta ?

...cine spune ca probleme nu arata competentele si capacitatile potentialilor directori? cei RESPINSI o spun.dar ei au asa capacitati sa ne spuna noua ce capacitati avem si ce competente nu avem,noua celor ADMISI?...ceva nu se leaga ! eu cred ca aici este vorba de oameni care nu se dau deoparte de la a face orice numai sa fie si ei directori, asa fara examen, fara CV, asa mai politic sau alesi de iertata sa-mi fie vorba, mai pe romaneste .de pupincuristi, adica alegerea s-o faca cei de prin consiliile profesorale.concursul e sfant ! examenele sunt potrivite!

un curios
9 noiembrie 2016
intrebari

Este tare ciudat ca se pune problema anularii unui concurs desfasurat corect pentru ca unii directori cu state vechi nu sunt in stare sa raspunda la intrebari simple si nu stiu sa citeasca o metodologie in care se precizeaza foarte clar actele necesare pentru fiecare punctaj. Daca nu au fost in stare sa aplice o metodologie pentru a obtine punctajul minim de promovare la CV de ce sunt suparati??? Vor putea aplica alte metodologii de care depind alte cadre didactice??? Acum s-a demonstrat ca multi dintre actualii directori nu stiu sa citeasca si sa aplice legi, regulamente, metodologii DAR vor sub orice forma sa fie directori. Faptul ca se pune problema de prestigiul celor care au fost RESPINSI ... lasa de dorit. Care prestigiu??? Prestigiul incompetentei???

alt curios
10 noiembrie 2016
raspunsuri

1. proba scrisa a fost organizata corect iar testul la fel de bine conceput. 2. CV-ul arata pregatirea profesionala, competentele si preocuparea candidatului pentru management si calitate in educatie, prin proiectele la care a participat cu elevii si lucrarile de specialitate publicate. 3.interviul a fost proba cea mai usoara unde colegii de scoala ai candidatului l-au sustinut cu punctaj maxim pentru ca vor lucra impreuna iar scopul lor comun e sa dea o viata cat mai lunga si prestigiu scolii. sa le luam pe rand. de ce s-a picat la scris? pentru ca unii dintre noi mai au de invatat, poate inca sunt prea tineri sau poate nu cunosc lucruri elementare. 2. de ce n-au trecut de CV? pentru ca nu s-au implicat suficient de mult in implementarea unor proiecte internationale cu elevii, n-au participat la conferinte, n-au publicat articole de management educational. ori daca esti expert in management educational cum dovedesti fara sa ai pre0cupari si stiintifice? ca doar vei conduce o scoala! 3. cum sa nu iei interviul? cine nu l-a luat ? o singura doamna care spune lucrurilor pe nume si domnului fost general MIU PETRICA nu i-a priit. acest aspect a fost foarte dezbatut intr-un art articol si s-a intele ca doi colegi de scoala ai profesoarei au intrat la 12:00 si au tinut-o pana la 16:00 pentru ca insistau ca ei nu cred ca doamna a publicat articole si a participat la proiecte internationale. aici presedintele comisiei trebuia sa anuleze evaluarea profesoarei si sa ceara de la scoala doamnei alti doi evaluatori numiti de consiliul scolii care sa cunoasca metodologia si sa respecte acea jumatate de ora de evaluare. de ce se doreste anularea concursului? pe cine intereseaza prestigiul unor picati care n-au invatat suficient? s-a adeverit ca au fost directori incompetenti in functie pana acum si inca s-a mai descoperit ca si un fost general, MIU PETRICA, a condus ISJ-ul dupa bunul plac, fara sa cunoasca legi si norme deontologice, fiind nulit politic. deci ce se doreste? numiri politice si alegeri prin ridicat de mana, adica POMENI?....ce tara de impostori suntem! ce vrem? functii bine platite dar fara sa depunem vreun efort sa invatam pentru concurs? ...acest concurs a fost corect si perfect legal, a scos la iveala impostorii care stau si au stat pe functii cu ajutorul PARTUDULUI!

Adi
10 noiembrie 2016
daca s-ar respecta legea

e de discutat si modul in care se aleg membrii in consiliul de administratie ai unei scoli. acesti profesori trebuie sa dovedeasca si ei ca au un CV de minimum 35 puncte si sa fie si ei propusi dupa ce-si depun CV si o scrisoare de intentie, ba chiar si un Plan de dezvolatre Institutionala de 4-5 pagini ca sa faca dovada ca ei chiar se pricep sa conduca si sa administreze o scoala. asta inseamna ca membrii consiliului de asministratie sa fie alesi din randul cadrelor cu competente profesionale, capacitati manageriale. ceea ce a inceput ministrul educatiei trebuie sustinut si mers constant an de an. scolile cu probleme sunt cele care au in consiliul de administratie, cel ce conduce propriu-zis scoala, oameni slab pregatiti profesional, manati de interese gresite si care nu cunosc elemente simple de management. daca vrei sa fii membru CA, atunci arata ca tu ai un CV si cunostinte manageriale. nu poti hotara soarta scolii daca nu stii unde te indrepti si nu-l critici pe director in luarea deciziilor.

91 comentarii. Pagina 1 din 10. Click pe pagina dorită : 1 2 ...10 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7024 secunde