Şcolile şi grădiniţele rămân deschise. Ce se întâmplă cu examenele naţionale

1468
Şcolile şi grădiniţele rămân deschise. Ce se întâmplă cu examenele naţionale - fondscolilesigradinitele1-1615131533.jpg
Preşcolarii şi elevii din clasele primare şi terminale din municipiul Constanţa vor putea merge în continuare la şcoală chiar dacă, săptămâna aceasta, va fi atinsă şi depăşită incidenţa de 3 infectări la mia de locuitori. Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii au modificat, în weekend, scenariile privind cursurile şcolare în funcţie de situaţia epidemiologică, permiţând ca şcolile să rămână deschise până la incidenţa de 6 la mia de locuitori.

Noul Ordin Comun al celor două instituţii schimbă măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, scenariul de funcţionare al unităţii sau instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar şi universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6 la mia de locuitori, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

„În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1.000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, iar pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale”, se arată în noul ordin.

Practic, efectivele vor fi înjumătăţite la clasele terminale, iar cursurile se vor putea desfăşura în sistem hibrid sau elevii vor veni la şcoală prin rotaţie, astfel încât să nu fie mai mult de jumătate în acelaşi timp, în clasă. „Am transmis o precizare către inspectoratele şcolare în care am subliniat nevoia de asigurare a dreptului la educaţie pentru absolut toţi elevii care nu pot participa la ore din orice motiv. Însă, conform analizei din ultimele patru săptămâni, prezenţa medie în clasele terminale a fost între 12 şi 14 elevi, adică sub jumătate. Practic, vor putea să meargă la şcoală cei care au putut şi au vrut să meargă la şcoală şi până acum, pentru că nici până acum nu mergeau toţi”, a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cursuri exclusiv online în localităţile carantinate

Singurul caz în care unităţile de învăţământ vor fi închise, iar cursurile se vor desfăşura exclusiv online este acela în care la nivelul localității este instituită măsura carantinei zonale. Ordinul mai permite organizarea cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1.000 de locuitori a simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali, a evaluărilor naționale şi a orelor remediale pentru toate clasele.

De asemenea, ministrul Educaţiei susţine că examenele naţionale vor putea fi susţinute chiar şi în cazul în care incidenţa îmbolnăvirilor la nivelul unei localităţi va impuse măsuri mai stricte, precum carantinarea localităţii. „Am discutat la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi se vor lua în considerare excepţii pentru susţinerea examenelor naţionale, desigur, în condiţii de maximă prudenţă. Vestea importantă, pe care o asum public, este că indiferent de scenariu, indiferent de rata de infectare, examenele naţionale se vor susţine de către toţi elevii claselor terminale, pentru că aceste examene naţionale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4541 secunde