Şcolile intră, în sfârşit, în era cursurilor online. Achiziţii de table inteligente şi laptopuri

1196
Şcolile intră, în sfârşit, în era cursurilor online. Achiziţii de table inteligente  şi laptopuri - fotofondscolileintra-1603631958.jpg

Articole de la același autor

Deşi anul şcolar a început de mai bine de o lună de zile şi la mai bine de şapte luni de la mutarea cursurilor în online, sute de elevi din judeţul Constanţa nu au încă echipamentele adecvate pentru a învăţa. Nici şcolile nu au încă tot ce le trebuie pentru orele online. Autorităţile încă fac demersuri şi achiziţii, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa numără chiar şi tabletele primite din donaţii.

Luaţi complet pe nepregătite, şcoala online a scos la iveală nu doar că nu toţi elevii au tablete şi computere, ci şi că unităţile de învăţământ duc lipsă de echipamente moderne pe care să le poată folosi în procesul de predare – evaluare. Nu sunt laptopuri, nici camere web, nici table inteligente.

„Eforturile noastre sunt îndreptate cu precădere către asigurarea de dispozitive electronice pentru elevi. Din martie până în octombrie, au fost trimise fel de fel de situaţii. Însă acestea nu sunt concludente căci diferă de la o lună la alta. Până la centralizarea din luna octombrie, avem 5.108 echipamente primite deja. Urmează să facem şi centralizarea pentru octombrie, când, de asemenea, au fost cumpărate foarte multe dispozitive. În luna noiembrie, prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2020, elevii din mediile defavorizate vor primi 5.689 de tablete. Iar, prin Hotărârea de Guvern nr. 756/2020, au fost deja achiziţionate 170 de tablete şi urmează a fi achiziţionate prin licitaţie 192 de laptopuri”, susţine inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai.

Elevii au prioritate

Potrivit acestuia, prin proiectul ROSE, va fi realizată o achiziţie centralizată pentru 2.433 de laptopuri, care vor veni în licee până la jumătatea lunii noiembrie. „Până în prezent, 13.592 de dispozitive fie au ajuns fie vor ajunge în scurt timp la şcolari, asigurând pentru aproximativ 16% dintre elevii din judeţ dispozitivele necesare”, precizează şeful IȘJ Constanţa.

De asemenea, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean sunt în curs de achiziţie 132 de table inteligente şi videoproiectoare, iar, prin proiectul ROSE, 213 table inteligente. „Astfel, 345 de clase din judeţ vor fi dotate cu echipamente care vor permite o conectivitate de calitate pentru activităţile de învăţare online. În plus, prin HG 756, se achiziţionează şi camere web de streaming, routere, switch-uri, imprimante, iar prin proiectul ROSE, camere de videoconferinţă. Toate acestea sunt solicitări ale unităţilor de învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa poartă corespondenţă cu unităţile administrativ teritoriale din judeţ cu referire la disponibilitatea de a scrie cereri de finanţare în cadrul programului operaţional Competitivitate şi în cadrul programului operaţional Infrastructură mare, pentru dotarea unităţilor de învăţământ. Majoritatea şi-au exprimat deja disponibilitatea de a scrie cererile de finanţare”, adaugă prof. Sorin Mihai.

În ce priveşte echipamentele pentru profesori, acesta spune că, deocamdată, toate eforturile sunt canalizate îndeosebi pentru asigurarea de dispozitive electronice pentru elevi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3882 secunde