Schimbări în bine la Muzeul de Artă. "Am cerut fonduri să facem și o balustradă din sticlă"

289

Articole de la același autor

Muzeul de Artă din Constanța își va redeschide porțile începând de luna aceasta, publicul putând admira o mulțime de lucrări ale artiștilor constănțeni, acestea urmând a fi reunite în cadrul binecunoscutului  Salon de Iarnă. 


Reamintim că instituția de cultură a fost închisă la finele anului trecut, pentru a le crea vizitatorilor un plus de confort, și mai ales să vină în sprijinul persoanelor cu handicap, cu un lift, pentru ca și aceștia să poată urca la ultimele etaje pentru a admira superbele colecții de artă. 


"Vom deschide muzeul peste câteva zile. Desigur, mai este destul de lucru, dar a putut fi izolată zona în care se lucrează și ne putem primi vizitatorii. Muncitorii vor continua să lucreze, dar putem deschide. În ceea ce privește liftul, acesta arată foarte bine, este de sticlă, modern, doar că nu a fost, încă, montat. În plus, va mai fi de lucru și la balustrade, care trebuie schimbate. Eu am cerut, deja, fonduri să facem o balustradă din sticlă, mai contemporană și sper să reușim să facem și acest lucru. Cea actuală nu este la nivelul de estetică al ansamblului, și, în plus, o avem de când a fost construit muzeul", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu.
 
Decizia de a monta un ascensor a fost luată luând în calcul faptul că  lumea urca foarte greu la etajul III, iar atunci când mai era vernisată și o expoziție, spre exemplu, era dificil și pentru muzeografi să se plimbe cu lucrările pe scări. 
Înființat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparținând vechilor pinacoteci din Constanța și Balcic (deschise în anii 1935, respectiv 1937), Muzeul de Artă oferă publicului peste un secol din evoluția picturii, sculpturii și graficii românești, încercând în același timp să arate și să fixeze prin opere de referință, locul și rolul Dobrogei, al peisajului de inspirație marină în contextul creației naționale. 


Patrimoniu de peste 7.800 de lucrări


La ora actuală, clădirea adăpostește un patrimoniu de peste 7.800 de lucrări, din care sunt expuse permanent în jur de 1.500, atât la sediul din Constanța, cât și în cele două secții din oraș și județ, Muzeul de Sculptură "Ion Jalea" și Muzeul de Artă "Dinu și Sevasta Vintilă" de la Topalu. 


Chiar în mijlocul orașului, clădirea adăpostește opere de artă pe toate cele trei nivele ale celor două clădiri, legate între ele. Precizăm că prima construcție datată 1895 are elemente de decorație exterioară în stil neoclasic, în timp ce cealaltă, modernă, a fost ridicată între anii 1980 - 1982. Instituția de cultură constănțeană organizează numeroase expoziții temporare din patrimoniul propriu ("Muzeul din depozit", o manifestare anuală) sau din afară, ale unor etape, direcții de evoluție, personalități, tineri creatori pe cale de afirmare, artă românească, europeană și universală, în organizare proprie sau colaborare cu alte instituții prestigioase din țară și străinătate.


De asemenea, de-a lungul deceniilor sale de existență muzeul a editat o mulțime de cataloage de expoziții, studii și cărți de specialitate, cercetări de antropologie culturală și urbană, axate pe problematici specifice artei moderne și spațiului dobrogean.
Dacă în ultima perioadă, muzeul a fost închis, nu se poate spune același lucru și despre Muzeul "Ion Jalea", situat în apropierea Cazinoului, și care este deschis de miercuri până duminică, inclusiv, lună de lună.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5859 secunde