Scandal la Universitatea "Ovidius": decani înlocuiți peste noapte!

Joi, 01 Martie 2012, 16:13
15636
Noul Senat al Universității "Ovidius" e hotărât să facă treabă și nu pierde timpul deloc. Aceasta este explicația grabei cu care, peste noapte, din prima ședință au apărut decani interimari în fruntea celor 16 facultăți, cei înlocuiți declarând că este ilegal,

mai ales că nu s-a făcut nicio propunere din partea consiliilor facultăților, așa cum prevede legislația.

Toți cei cu care am stat de vorbă invocă art. 80 (2) din Carta Universității, care prevede că, în perioada dintre data alegerilor și cea la care își preiau prerogativele noile structuri, activitatea de con-ducere este exercitată de structurile în funcție la data alegerilor. Adică s-ar fi putut prelungi mandatul actualilor decani pentru încă cel mult o lună, când ar fi urmat să se organizeze concurs. În atari condiții, se vorbește deja de "răsplata fidelității".

Prof. univ. dr. Rodica Stăiculescu, fost decan al Facultății de Drept, înlocuită cu George Șerban, consi-deră apariția în presă, fără o anunțare prealabilă în cadrul Universității a schimbărilor petrecute, drept o lipsă de respect față de cadrele universitare: "Ne aflăm într-un moment de domeniul irealului. Se creează astfel încă o situație conflictuală, care duce la lipsă de respect. Nu se vorbește nicăieri de o perioadă de interimat. Sunt de acord cu orice, dar să se procedeze corect și transparent. Mi se părea firesc să avem un consiliu profesoral în cadrul facultății, prin care să se ia act că mi-am încheiat mandatul, eventual să prezint un raport și apoi să se facă propuneri".

Surprins sau nu, prof. univ. dr. Gheorghe Țarălungă, fost decan la Facultatea de Farmacie, înlocuit de Constanța Sava, a declarat că nu știa de această schimbare și că avea în față ordinea de zi a Senatului întrunit miercuri, 29 februarie, dar în care nu se prevede nicio numire de interimar.

"Știam că trebuie să se discute de regulamentul școlii doctorale, dar poate că au inclus la Diverse aceste numiri. Normal, mandatul meu expiră odată cu predarea ștafetei noului decan confirmat de noul rector", a mai declarat Țarălungă.

Întrebat în legătură cu această situație nou apărută și dacă va semna deciziile decanilor interimari, rectorul încă în funcție Victor Ciu-pină ne-a îndrumat să luăm legătura cu Constantin Popescu, directorul departamentului Resurse Umane (RUF), și cu președintele Senatului, Dănuț Epure. Directorul RUF a invocat că se află într-o ședință și nu poate vorbi. Președintele Senatului și în același timp nou alesul rector a transmis că rectorul numește interimari, întrucât mandatul foștilor decani a expirat și nu avea cine să semneze documentele.

Doar trei decani din 16 au rămas pe funcții

Surse din cadrul Universității "Ovi-dius" ne-au semnalat o altă încălcare a regulamentului de organizare a alegerilor, și anume numirea de lectori în funcții de conducere, nu de profesori sau conferențiari, cum se prevede legal. E vorba de lect. univ. dr. Cristina Flaut, numită decan la Facultatea de Matematică, sau lect. univ. dr. Mihaela Fulea, la Facultatea de Litere, ori lect. univ. dr. Daniela Hanțiu, de la Facultatea de Arte. Ca să nu mai amintim că prima a fost protagonista unui scandal deloc "flatant" pentru imaginea Universității și a fost chiar avertizată verbal de reprezentații secției 2 de Poliție.

La Facultatea de Fizică și Chimie, locul lui Mihai Gîrțu a fost luat de Gabriela Stanciu, la Facultatea de Științe Economice, Virgil Petrovici îl înlocuiește pe viitorul rector, la Facultatea de Istorie - Florin Anghel în locul lui Daniel Flaut, la Facultatea de Psihologie - Virgil Frunză în locul Ancăi Dragu, la Facultatea de Medicină Dentară - Aurelia Caraiane în locul lui Cornel Amariei, la Facultatea de Construcții, Dumitru Florea în locul lui Virgil Breabăn, la Facultatea de Științe Naturale - Liliana Panaitescu în locul lui Dragomir Coprean, la Facultatea de Inginerie Mecanică - Ionel Nicolae în locul lui Remus Zăgan.

În schimb, la Facultatea de Sport a rămas decan George Stăncu-lescu, la Facultatea de Teologie - Macedon Petrescu, iar la Facultatea de Medicină - Petru Bordei, dar care, după cum știm din campanie, va fi numit președinte al Senatului, în momentul recunoașterii ministeriale a rectorului Dănuț Tiberius Epure.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2794 secunde