Scandal la Școala nr. 12. "De ce m-a demis inspectorul general Răducu Popescu?"

Miercuri, 03 Septembrie 2014, 18:49
9886
În timp ce majoritatea directorilor constănțeni care au fost schimbați  la ultima "strigare" a Inspectoratului Școlar Județean sunt blazați  și au obosit să mai demonstreze că nu meritau așa ceva,  la Școala nr. 12 "B.P. Hașdeu", cu fostul director prof. Mirela Florea (actualmente Socol), lucrurile nu sunt limpezi. 


Pentru că a aflat din "Cuget Liber" că va fi schimbată din funcție, prof. Mirela Socol ni s-a adresat cu o scrisoare deschisă. Purtând titlul "De ce ISJ evită orice dialog cu colectivul de cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 12 «B.P. Hașdeu»?", scrisoarea se deschide cu descrierea unui eveniment petrecut cu doar o zi înainte de vacanța de vară, când inspectorul școlar general Răducu Popescu a venit în consiliul profesoral al Școlii nr. 12 și a propus organizarea votului secret privind demiterea direc-torului. Deși în urma rezultatului votului s-a stabilit că rămâne același director și cu toate că la evaluarea anuală, efectuată tot de o echipă de inspectori, directorul a primit calificativul FB cu 95 p, prof. Mirela Socol a fost schimbată. 


"42 de angajați ai școlii (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) au înaintat un memoriu prin care îi aminteau domnului inspector general de votul majorității, dar nu s-a primit niciun răspuns; ba, mai mult, de la 1 septembrie, a primit decizie o profesoară apreciată pentru «munca de voluntariat»", se mai arată în aceeași scrisoare. 


Și pentru că inspectorul școlar general nu este de găsit, iar la școală nu vine niciun alt reprezentant al ISJ, măcar pentru investirea noului director, fostul director al Școlii nr. 12 apelează la presă cu rugămintea ca, "în cazul în care există și alte motive care impun schimbarea directorului, vă rugăm să ni le precizați deschis, direct, tot în cadrul unui consiliu profesoral, și să ne oferiți din nou posibilitatea să ne exprimăm opțiunile înainte de formarea noii echipe manageriale. Ignorarea rezultatelor votului secret nu înseamnă transparență, democrație, management performant, calități pe care le tot invocă actuala conducere ISJ". 


Manager timp de șase ani, prof. Mirela Socol reamintește superiorilor săi că toți absolvenții claselor a VIII-a au intrat la liceu, ba chiar la licee fruntașe. Trei din cei cinci elevi de clasa a IX-a de la Colegiul "Mircea" care au mers la NASA sunt foști elevi ai Școlii nr. 12. De asemenea, la clasele pregătitoare, deși se formaseră șase clase, ISJ a suplimentat cu 24 de locuri, fiind foarte multe solicitări. Școala este implicată într-un proiect Comenius, alături de alte cinci țări, iar fostul director a participat, în ultimii ani, la trei proiecte euro-pene. Totodată, porto-foliul directorului a fost prezentat, de către inspectorii de management, la o conferință națională desfășurată la Brașov, ca exemplu de bune practici. 


Personal, fostul director al Școlii nr. 12, după cum declară în scrisoarea remisă redacției, are numeroase cursuri de management (peste 150 credite!) și a fost evaluat de același ISJ cu calificativul FB atât în 2013-2014 (95 p), cât și în 2012-2013 (96,5 p), în timp ce au primit decizie de numire și directori cu 86 de puncte! "Lipsa unui răspuns în 30 de zile la o solicitare privind eliberarea calificativului anual poate fi considerată îngrădirea dreptului de înscriere la un concurs. Cel puțin 40 de directori numiți de la 1 septembrie 2014 nu sunt în Corpul de Experți (a se vedea lista celor înscriși on-line în sesiunea august-octombrie 2014!), deci acest criteriu nu poate fi invocat într-un singur caz, trebuie să existe aceeași unitate de măsură (măcar în aceeași școală!)", se încheie scrisoarea.


Articole din Cultură-Educație

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2233 secunde