SCANDAL în învățământul constănțean. Elevi OBLIGAȚI SĂ CUMPERE CĂRȚI pentru a participa la un concurs!

Miercuri, 10 Aprilie 2013
4010
În urma apariției articolului "Cu ce s-au ales elevii dintr-o săptămână de «Școală Altfel»" în ediția de luni, 8 aprilie, a ziarului "Cuget Liber", în care ridicam problema impunerii concursului "Fii inteligent" în școlile constănțene, Asociația InteligentT a trimis Inspectoratului Școlar Județean Constanța un drept la replică (?!?)


Reamintim că în săptămâna "Școala Altfel", majoritatea școlilor din Constanța au dedicat zilele de marți, 2 aprilie, și joi, 4 aprilie, desfășurării concursului "Fii inteligent" la limba română și la matematică pentru învățământul primar. La care au participat DOAR elevii care în prealabil au cumpărat cartea cu același titlu. Numeroși părinți de la școlile 24 "Ion Jalea", 39 "Nicolae Tonitza", 37, 40 "Ferdinand", Colegiul Pedagogic ne-au semnalat faptul că nu au putut participa copiii lor la acest concurs IMPUS întrucât nu au cumpărat cărțile de la școală. 


Toate acestea în condițiile în care prof. Răducu Popescu, inspector general, a INTERZIS la începutul anului școlar 2012-2013 concursurile pe bani sau vânzarea de orice cărți, broșuri, suplimente etc.


Concursul "Fii inteligent", la fel de important ca olimpiadele?


Din capul locului nu am înțeles de ce respectivul drept la replică, semnat de Bogdan Vîlceanu, președintele Asociației InteligenT, a fost trimis Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Ca să nu mai spunem de stilul de "precupeață din piață" folosit pentru a încerca să aducă niște clarificări. Spre exemplu "Tot în această săptămână, Ministerul Educației Naționale a organizat Olimpiadele Naționale la care au participat elevii care s-au calificat la această etapă". Interesantă poziția de egalitate pe care și-o dorește acest concurs.


Se mai afirmă: "Au fost școli în care nu s-a achiziționat nicio culegere și totuși acei copii care și-au dorit să participe la concurs au primit formularul de concurs". Pe cine încercăm să mințim? Poate la Pitești, unde este sediul central al Asociației InteligenT s-o fi petrecut așa, dar la Constanța vă spunem noi că nu au putut participa nici măcar copiii ai căror părinți au achiziționat cartea de la librăria de pe b-dul Tomis. Iar alți părinți ne-au spus că nu au avut cu cine să lase copiii în zilele de marți și joi când au fost anunțați că nu merg la școală cei care nu au cumpărat cartea cu pretenții de culegere (?!?). Sau alte învățătoare au lăsat și ceilalți copii în clasă, dar care au desenat sau au citit, în nici un caz nu au primit formulare.


Și pentru că ne-am permis să cităm regulamentul expus la finalul cărții "Fii inteligent…", în care se precizează clar faptul că lucrările vor fi corectate de către Comisia județeană de evaluare care "este formată din inspectorul de specialitate, metodiști și profesori desemnați de către reprezentatul ISJ", ni s-a răspuns: "În ceea ce privește evaluarea lucrărilor din județul Constanța, am convenit ca evaluarea să fie făcută într-un alt județ, tot de către specialiști în educație". Adică una scriem alta facem… pentru județul Constanța.


Poziția Inspectoratului Școlar Județean Constanța


Ieri, la finalul conferinței de presă, prof. dr. Răducu Popescu, întrebat cine s-a ocupat de organizarea acestui concurs fix în toate unitățile de învățământ din Constanța în aceleași zile, a declarat: "Doamna Sârbu Doinița, dar nu în calitate de inspector școlar pentru învățământul primar!". După care a adăugat "Stați liniștită, cineva va plăti pentru asta!". Dincolo de schimbările - nedorite - care ar putea apărea în organigrama ISJ Constanța ca urmare a articolului din ziarul "Cuget Liber", rămâne gustul amar al calității persoanelor care se ocupă de inițierea unor concursuri școlare și care atunci când simt FALS că le este atacată reputația decid să reacționeze sub limita decenței.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2648 secunde