Sărbătoare la Muzeul Național al Marinei Române. Instituția sărbătorește jumătate de secol de existență

Sâmbătă, 25 Mai 2019
245
Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1127, lua ființă Muzeul Național al Marinei Române, unitate reprezentativă de cultură în cadrul Forțelor Navale Române. Pentru a sărbători importanta deosebita a acestui eveniment, în perioada 25 mai - 1 iunie, Muzeul Național al Marinei Române organizează o suită de manifestări.
Astfel, sâmbătă, începând cu ora 9.30, Muzeul Național al Marinei 
Române va marca Jubileul, prin Ceremonialul ridicării pavilionului la catarg cu intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și luările de cuvânt ale personalităților invitate la eveniment. 
Manifestarea va continua cu lansarea volumului "Muzeul Național al Marinei Române - 50 de ani de existență: 1969-2019. Monografie", realizat de echipa de specialiști a muzeului și acordarea de distincții și diplome.
Apoi, începând cu ora 13, se vor deschide oficial lucrările celei de-a XXIII-a Conferințe Naționale de Comunicări Științifice, cu tema "Dunărea și Marea Neagră în spațiul Eurasiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație", la care participă aproximativ 70 de cercetători, profesori, muzeografi, arhiviști, biblioteconomiști, restauratori și conservatori de la instituții de cultură și de învățământ din țară și din Constanța.
Pentru buna desfășurare a activităților din data de 25 mai, în perioada 23 - 26 mai, Muzeul Național al Marinei Române va fi închis publicului vizitator. Însă, miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10 și 18, porțile se vor deschide, iar intrarea va fi gratuită pentru toți cei care vor dori să viziteze, atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare, cum ar fi "Parașutismul militar - repere istorice" și "Din activitatea Cercetașilor României", expoziții de obiecte și fotografie. Două expoziții temporare de pictură vor fi vernisate de către criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, începând cu ora 17.


Expoziție inedită la Lentila farului de la Tuzla 


De asemenea, în sala Lentilei farului de la Tuzla va putea fi admirată o expoziție inedită: "Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor". Tablourile expuse aici au teme și imagini reprezentative din Muzeul Național al Marinei Române. Provocarea a fost lansată de directorul muzeului către Atelierele de arte vizuale "Val Donici" și "Amfora", colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu mult entuziasm de aceștia.
Cea de-a doua expoziție, "Marinele lui Val Donici", este dedicată  binecunoscutului pictor marinist, comandorul Valentin Donici, fost angajat al Muzeului Național al Marinei Române. În Salonul expozițional "Comandor Dimitrie Știubei" vor fi expuse lucrări semnate de Val Donici, care fac parte din Pinacoteca muzeului. Cu același prilej, va fi lansat și volumul "Marina în pictura și literatura română. Valentin Donici", semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Maria Croitoru și publicat la Editura Muzeului Național al Marinei Române.


În Salonul expozițional "Comandor Dimitrie Știubei" va mai putea fi admirată o expoziție de machete organizată de Asociația Modelism "Tomis". Iar, sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Copilului, Muzeul Național al Marinei Române va organiza "Ziua Porților Deschise", în intervalul orar 9 - 17, pentru toți copiii care doresc să-i treacă pragul. Aceștia vor putea vizita gratuit, atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile
temporare: "Parașutismul militar - repere istorice", "Din activitatea Cercetașilor României", "Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor" și "Marinele lui Val Donici".Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.175 secunde