Sărbătoare la Biserica Greacă și parastas pentru Arhiepiscopul Lucian

206
Sărbătoare la Biserica Greacă și parastas  pentru Arhiepiscopul Lucian - sarbatoarelabisericagreaca-1472229177.jpg

Articole recomandate

Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă, 27 august, pe Sfântul Fanurie, un sfânt grec serbat de către comunitatea elenă din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Astfel, sâmbătă, 27 august, de la ora 9, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Schimbarea la față" (Biserica Greacă) din Constanța cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram, Sfântul Fanurie. După Sfânta Liturghie, Ierarhul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 12 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului.

Credincioșii vor putea cinsti până duminică moaștele Sfântului Nectarie (aduse de la biserica "Sf. Nectarie" din Constanța).

Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul său este foarte răspândit în rândul grecilor, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața. Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că, pentru a le asigura hrana, mama sa dansa într-un local. Din acel moment Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. Ritualul cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, împărțită, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3542 secunde