Săptămâna meseriilor. Peste 1.790 de locuri, în învățământul profesional și dual

356

Articole de la același autor

Admiterea la liceu bate la ușă. Absolvenții clasei a VIII-a se pregătesc pentru una dintre cele mai importante alegeri din viața lor. Sunt locuri pentru toți în clasa a IX-a, indiferent dacă vor alege un liceu teoretic sau să învețe o meserie într-un liceu tehnologic ori o școală profesională.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța organizează, între 2 și 12 iunie, Săptămâna Meseriilor. Ediția din acest an se va desfășura online, sub titlul "Știu să-mi aleg meseria!". Unitățile școlare își prezintă astfel ofertele de pregătire pentru învățământul profesional și cel profesional dual. Astfel, porțile virtuale ale celor peste 40 de școli profesionale din cadrul liceelor tehnologice vor fi deschise 24 de ore, șapte zile din șapte. Evenimentul se adresează elevilor din ultimele clase de gimnaziu și părinților lor. Aceștia pot vedea atât numărul de locuri disponibile, cât și parteneriatele și posibilitățile de pregătire mai departe.

"Elevii își pot construi un traseu profesional bazat pe abilitățile pe care le au, precum și pe competențele pe care le vor dobândi prin pregătirea în cadrul unei calificări profesionale, la alegere, din peste 30 de meserii existente în oferta educațională a școlilor cu învățământ profesional și dual din județul și municipiul Constanța", explică inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

Învățământul profesional are durata de minimum trei ani și se organizează la solicitarea operatorilor economici, care vor asigura componenta de pregătire practică a elevilor. Pe parcursul celor trei ani de studiu se parcurg disciplinele pentru învățământul obligatoriu și module de specialitate pentru obținerea calificării profesionale. Elevii din învățământul profesional beneficiază de susținere financiară, de 200 de lei pe lună, prin Programul național de protecție socială "Bursa profesională", dar pot beneficia și de susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de operatorul economic partener de practică. Absolvenții învățământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare de nivel 3 și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Partea bună este că, după finalizarea învățământului profesional, absolvenții își pot continua studiile în învățământul liceal, din clasa a XI-a.

Burse pentru cei care învață o meserie

În ce privește învățământul dual, și aici studiile sunt de trei ani, iar operatorii economici care asigură pregătirea practică a elevilor oferă o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, adică cel puțin încă 200 de lei pe lună, și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a lor. În plus, elevii înscriși în învățământul dual pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Și în acest caz, ei își pot continua ulterior studiile la liceu, din clasa a XI-a.

Pentru anul școlar 2020 – 2021, înscrierea candidaților se face chiar la școala din care provine elevul, pe baza unei programări pe zile și ore. În situația în care sunt mai mulți candidați înscriși decât locurile disponibile, vor fi organizate probe suplimentare de admitere, eventual și probe eliminatorii, solicitate de operatorul economic partener de practică. La învățământul dual, eventuala probă de admitere va consta în valorificarea unei sau unor medii obținute de candidat în gimnaziu. "Anul acesta candidații nu se prezintă și nu depun personal documentele de înscriere la unitățile de învățământ pentru care optează. Înscrierea se realizează numai de către unitățile de învățământ gimnazial. Această etapă se va derula între 29 iunie și 3 iulie. Iar, pe 6 iulie, vor fi afișate listele candidaților înscriși", a explicat șeful ISJ Constanța.

Operatorii economici își pregătesc viitorii angajați

Pentru anul școlar următor, în județul Constanța, în învățământul profesional sunt disponibile 1.654 de locuri, pentru zeci de meserii. De asemenea, în învățământul dual, la Colegiul Comercial "Carol I" Constanța, sunt 25 de locuri pentru calificarea profesională comerciant – vânzător, susținute de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. La Liceul Tehnologic "Gheorghe Miron Costin" din Constanța vor fi formate trei clase. Candidații au la dispoziție câte 14 locuri pentru calificarea de bucătar, calificarea cofetar – patiser și calificarea de brutar – patiser – preparator produse făinoase, susținute de SC România Hypermarche SA. Alte 28 de locuri sunt pentru calificările de bucătar și ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, în parteneriat cu operatorul economic SC Phoenicia Express SRL. Aceeași societate susține pregătirea a 28 de elevi pentru calificarea lucrător hotelier, la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8045 secunde