Salariu de profesor debutant - 1.300 de euro!

2239
Salariu de profesor debutant - 1.300 de euro! - 6a362147e2e8d2c3a55df50af1e5102f.jpg

Articole de la același autor

Timp de două săptămâni, la Școala cu clasele I-VIII "Remus Opreanu", s-a petrecut o premieră în istoria învățământului constănțean. În urma convenției de colaborare încheiate de către această instituție constănțeană și Institutul Universitar de Formare a Cadrelor Didactice, din cadrul Universității din Bourgogne, Franța, România a fost introdusă în cercul select al țărilor în care studenții pot opta pentru un stagiu de pregătire.
În preambulul acestei acțiuni, prof. Mirela Stoica, directorul Școlii "Remus Opreanu", a participat la un curs de formare desfășurat la Paris, organizat de La Ligue de L’Enseignement, în urma aprobării unei candidaturi Comenius, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
"A fost un excelent schimb de experiență în ceea ce privește sistemele de învățământ din țările implicate, respectiv România, Franța, Spania, Belgia, Bulgaria. Petrecând o zi într-o școală pariziană, am observat și diferențe, dar și similitudini în privința desfășurării procesului instructiv-educativ", ne-a declarat prof. Stoica.

Miercurea nu se face școală
Despre diferențele dintre sistemul românesc de învățământ și cel francez, am stat de vorbă cu cele două stagiare din Dijon de care s-au îndrăgostit elevii de la Școala "Remus Opreanu" - Chloe Gadreau și Leslie Gouges.
În Franța, cursurile încep la ora 9 și se finalizează la ora 17, clasele primare neavând ore în zilele de miercuri. După primele două ore, există o pauză de 15 minute în care elevii ies în recreație, dar în curte. În niciun caz pe holuri! Iar în timpul programului nu intră și nu iese nimeni din instituție! Pauza mare este între orele 12 și 14, când absolut toată lumea, de la cadre didactice la elevi, servește masa. După care urmează alte ore cu recreații de 15 minute.
Notele sunt de la 0 (zero) la 20, 10 fiind nota minimă de promovare (cum e la noi 5). Notele sunt însoțite de observațiile fiecărui profesor, aceștia comunicând cu părinții prin intermediul unui carnet în care sunt trecute toate observațiile legate de activitatea copilului. Separat, profesorii dispun de un catalog electronic.
Învățământul este GRATUIT - cu excepția meselor, al căror preț se stabilește funcție de venitul părinților - și obligatoriu până la vârsta de 16 ani. După programul de curs, activitățile extrașcolare se fac cu plată tot în funcție de venitul familiei și sunt facultative.
În ceea ce privește salariul unui cadru didactic francez, acesta pleacă de la 1.300 de euro pentru un profesor debutant, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 1.000 de euro, și poate ajunge până la 2.500-2.800 de euro la sfârșitul carierei pedagogice.
În cele două săptămâni de ședere în Constanța, stagiarele din Dijon au fost găzduite de prof. Carmen Chiriță. Directorul adjunct al Școlii "Remus Opreanu" s-a străduit să le ofere un program atât de diversificat încât sâmbătă, 14 mai, când părăsesc România, să poată povesti numai de bine colegilor și profesorilor cu care vor disemina experiențele din diversele țări pe unde a fost fiecare.
Spre exemplu, astăzi, se află în excursie în Delta Dunării, miercuri au participat la un program folcloric oferit de elevii de la Colegiul Comercial "Carol I", au vizitat diferite obiective și s-au familiarizat cu sistemul educativ românesc chiar prin vizite în grădinițe și alte instituții. Cursurile petrecute împreună cu elevii de la "Remus Opreanu" le-au apreciat drept "mereu surprinzătoare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Mai 2011
Stire din Cultură-Educație : "Cazinoul pare că se dărâmă!"
Pagina a fost generata in 0.4192 secunde