Salarii umilitoare în învățământ. Secretare și șoferi din primării, plătiți mai bine decât profesorii

3425
6
Salarii umilitoare în învățământ. Secretare și șoferi din primării, plătiți mai bine decât profesorii - fotofondprofesorifsli-1516039381.jpg
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția că angajații din Educație au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în ciuda majorărilor anunțate în acest an. 


"Avem profesori care sunt plătiți cu mult mai puțini bani decât secretarele sau șoferii din primării, care beneficiază de salarii stabilite discreționar. Este de-a dreptul revoltător, însă cum au reușit aleșii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experiență la catedră", explică Simion Hancescu, președintele FSLI. 


De la 1 ianuarie 2018 un profesor debutant, care avea în luna decembrie a anului trecut un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. Este suma reală pe care o primește un cadru didactic, după creșterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuțiile către stat. 


Un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creștere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creștere reală de 4,2 %. 


Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziționat între 1,64 și 2,76 (coeficienți de salarizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare. 


"Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederațiile sindicale nu au primit acest proiect și nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaționale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale și care nu au știut ce se întâmplă și în celelalte sectoare de activitate, așa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010. Legea de salarizare în sistemul bugetar ar fi trebuit să așeze salariații în grile în funcție de cât de mult depinde dezvoltarea economică a României de domeniul din care fac parte aceștia. Privind grilele de salarizare, administrația și cei care lucrează în instituțiile de forță ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat această lege", precizează liderul de sindicat.


Reguli discriminatorii


Potrivit acestuia, Legea cadru nr.153/2017 este o lege nedreaptă, atât timp cât regulile de aplicare sunt diferite și discriminatorii. 


"În timp ce angajații din Educație vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleși s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizații calculate prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei", mai spune Simion Hancescu.


3.850 de lei, salariu de șofer


Acesta dă și câteva exemple de indemnizații ale aleșilor locali. Astfel, un viceprimar de comună sub 3.000 de locuitori are un salariu brut de 5.700 de lei, un viceprimar de municipiu reședință de județ primește brut 15.200 de lei, iar primarul capitalei - 19.000 de lei.


Însă, pentru angajații din primării și consilii locale sau județene nu există coeficienți de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoința șefului instituției și de venitul pe care îl primește acesta. Așa s-a ajuns la situația în care sunt primării în care șoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime.


Dacă în alte țări, cu economie dezvoltată și cu democrație avansată, salariile din administrația publică sunt mai mici decât cele din învățământ, în România salariul mediu net din adiministrație este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în Educație acesta este de aproximativ 2.350 de lei. 


Comentează știrea

Orban
16 ianuarie 2018
La muncă nu la întins mâna

La cate ore munciți pe zi ăsta este salariu , munciți 4 ore pe zi aveți vacanțe peste vacanțe si vreti salarii mari ? La muncă nu la întins mâna !

Pentru Orb an
16 ianuarie 2018
Nu ti-a placut scoala, este clar ca nici profesorii

Reiese din ortografia scrisului tau! Te-ai gandit (daca cunosti semnificatia acestui verb) cat munceste un profesor in plus peste cele patru ore (planificari, redactari teste, corectari, cursuri, examene, pregatire profesionala individuala, examene nationale etc. etc.)?

sadasd
16 ianuarie 2018
asfasf

orban ! Aici ,on-line iti pot spune cat de retard esti .Fata in fata nu ti-as zice ,ca esti periculos de prost .

jiji
16 ianuarie 2018
profesori

Sa calculam si meditatiile .Oricum la clasa nu predau nimic.

ct
16 ianuarie 2018
hmmm...

au dreptate profesorii comparativ cu alti bugetari...totusi, legile au fost facute prost, in prezent exista invatatoare ( cu facultate facuta la 50 ani la curs de zi , atentie, desi ea este zilnic la scoala, o aberatie) cu salar net de 3200 lei... asta e Romania bugetarilor!

MARIAN NELSON
29 ianuarie 2018
OPORTUNEA DE ÎMPRUMUT RAPID ȘI URGENT

împrumut! împrumut!! împrumut!!! Căutați o companie de credit privată cu renume și acreditate, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Oferim toate tipurile de împrumuturi într-un mod foarte rapid și ușor, împrumuturi personale, împrumuturi auto, împrumuturi ipotecare, împrumuturi pentru studenți, credite pentru afaceri, împrumuturi pentru investiții, consolidarea datoriilor și multe altele. Ați fost respins de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de un credit ipotecar? DAo nu mai arata ca suntem aici pentru a face ca toate problemele tale financiare sa fie ceva din trecut. Acordăm împrumuturi persoanelor fizice și companiilor care au nevoie de asistență financiară la o rată de 2%. Nu este necesar un număr de asigurări sociale și nu este cerut niciun credit, 100% garantat. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și de susținere și vă vom oferi cu plăcere un împrumut. Apoi trimiteți-ne un e-mail la: ([email protected]) pentru a solicita un împrumut

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9786 secunde