„Risipitorul de frumuseți” va urca pe scena Casei de cultură

329
„Risipitorul de frumuseți” va urca pe scena Casei de cultură - tudorgheorghe-1638782951.jpg

Articole de la același autor

Vineri, 10 decembrie, de la ora 19, maestrul Tudor Gheorghe revine pe scena Casei de cultură a sindicatelor din Constanța cu cea mai recentă premieră a sa intitulată „Risipitorul de frumuseți”.

Acompaniamentul va fi asigurat de Grupul vocal și Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Prețul biletului este de 150 lei și se poate achiziționa de la agenția Casei de cultură.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 Un palmares impresionant în peste cinci decenii de carieră

Tudor Gheorghe (76 ani) a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” (în prezent Colegiul Naţional „Carol I” – n.r.) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Artă, Teatru şi Cinematografie din Bucureşti (IATC), pe care le-a absolvit în 1966.

După absolvirea facultăţii, a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, unde a debutat în piesa ”Cocoşul negru”, de Victor Eftimiu, în regia lui Ion Olteanu. La acelaşi teatru a jucat apoi în piese ca „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, ”D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale, „Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca şi altele.

În 1969 a avut primul recital – „Menestrel la curţile dorului” – la Festivalul Naţional de Teatru, când a câştigat Marele Premiu, abordând poezii semnate de Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. După doi ani de studii la Institutul de folclor din Bucureşti, în 1971 a urmat al doilea recital – „Şapte balade”.

În perioada 1970-1990, actorul Tudor Gheorghe a realizat interpretări de mare profunzime artistică în „Mitică Popescu” de Camil Petrescu, în „Filfizonul pedepsit” de John Vanbrugh, în „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, sau inegalabilul personaj Pasăre din „Piticul din grădina de vară” de D.R. Popescu, scrie site-ul bestmusic.ro.

Maestrul Tudor Gheorghe a realizat peste 35 de spectacole-recital de muzică şi poezie, nu doar în ţară, ci şi în străinătate.

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Tudor Gheorghe a lansat peste 20 de albume, între care: ”Viaţa lumii” (1974), ”Cântece de dragoste de ţară” (1975), ”Veniţi, privighetoarea cântă” (1976), ”Pasăre galbenă-n pene” (1978), ”Reîntoarcerea” (1999), ”Suflet de român” (2000), ”Primăvara. Simfonic” (2001), ”Toamna. Simfonic 2001”, „Pe-un franc poet” (2002), ”Petrecere cu taraf I” (2002), ”Iarna. Simfonic” (2003), ”Diligenţa cu păpuşi” (2003), ”Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă” (2004), ”Între râsuri şi trandafiri” (2005), ”Cu Iisus în celulă” (2005), ”În căutarea dorului pierdut” (2006), ”Vara. Simfonic” (2006), ”Calvarul unei inime pribegi” (2007), „Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos” (2007), „Parfumele nebunelor dorinţi” (2007), ”Risipei se dedă florarul” (2007), ”…de Primăvară” (2009), ”Degeaba” (dublu album, 2012), ”La margine de imperii” (dublu album, 2013), ”Mahalaua Mon Amour” (2013).

Talentul, munca şi dăruirea maestrului Tudor Gheorghe au fost răsplătite de-a lungul anilor cu numeroase premii, titluri onorifice, distincţii, printre care: Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler (2002), ”Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova (2010), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova în semn de recunoaştere a contribuţiei şi dedicării sale în domeniul culturii româneşti (2011), premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER (2013), Premiul „Marin Sorescu” – acordat pentru contribuţia excepţională în interpretarea poeziei lui Marin Sorescu şi pentru întreaga creaţie artistică (2013), laureat al Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu” pentru contribuţia la istoria şi cultura noastră (2014).

În octombrie 2016, Tudor Gheorghe a lansat cartea „Vă dau un an din viaţa mea” în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, acesta fiind primul volum semnat de apreciatul artist şi care este considerat de criticii literari un roman memorialistic şi un jurnal de călătorie, precizează site-ul https://tudorgheorghe.info/.

Cartea a fost apoi prezentată publicului din ţară, în cadrul turneului „Toamna. Simfonic”, care s-a desfăşurat în oraşele Constanţa, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.4166 secunde