Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, amânată din cauza crizei

564
1
Restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic, amânată din cauza crizei - edificiulromancumozaicconstanta-1318773277.jpg
În iunie 2011 a fost lansat proiectul de restaurare, reabi-litare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic Tomis.

Produsul "Pâinea Antică Ro-mană Labyrinthum", Dobro-gea Grup Constanța și Groove Hour trebuiau să susțină financiar acest proiect de restaurare, prin redirecționarea unei sume fixe, lunar.

Directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea, a declarat că, din păcate, lucrările de reabilitare vor începe abia anul viitor din lipsă de fonduri.

Conform acestuia, prioritatea numărul unu este extinderea cadrului muzeal al Edificiului. Vor fi integrate elemente arhitectonice moderne și se va dinamiza noul mediu prin programe inter-arte și de afaceri care să valorifice ambianța unică a vestigiilor și potențialului cultural al orașului.

Va fi îmbunătățită condiția de primire a vizitatorilor și participanților la programele cultural-artistice prin introducerea de utilități și facilități specifice (apă potabilă, canalizare).

v v v

Edificiul roman cu Mozaic din Constanța a fost descoperit în urma unor lucrări edilitare întreprinse în anul 1959 în Piața Ovidiu. Este unul dintre cele mai importante monumente ale anticului Tomis.

Acesta este situat pe faleza de vest și este un complex construit din trei terase care făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic.

A fost construit în secolul al IV-lea e.n, iar până la sfârșitul secolului al VI-lea a avut parte de mai multe etape de reparații, secol în care devine ruină, odată cu decăderea activităților comerciale ale cetății.

Monumentul edificiu are peste 2000 m pătrați de mozaic, însă, din suprafața inițială se mai păstrează circa 700 m pătrați, dar suficient pentru a deduce că ne situăm în fața unei mari construcții populare. Terasa superioară era ocupată de o sală de dimensiuni impresionante (100 m lungime și 20 m lățime), acoperită în antichitate cu o imensă boltă sprijinită de stâlpi. Din această sală, astăzi se mai păstrează o parte din peretele lung și unul dintre pereții laterali. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Stâlpii arcadelor erau decorați cu frumoase capitele ornamentate cu frunze de acant și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru.

Comentează știrea

Gogu
17 octombrie 2011
asta este normalitatea in viziunea lui Mazare!

Pentru edificiul asta nu sunt bani .. noroc ca sunt bani pentru sponsorizarea postului tv Neptun si pentru samba in Mamaia! De! Acolo au interese Primarul Mamaiei si gashca lui. Dar cu banii prevazuti pentru subventionarea caldurii in apartamente ce se intampla? Daca tot nu mai dau subventii decat unora, banii ramasi nu pot fi redirectionati?

Articole din aceeași secțiune

Luni, 17 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Joi și vineri nu fac școală
Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Ion Creangă, pe scena Teatrului pentru copii
Pagina a fost generata in 2.6673 secunde