Reguli stricte pentru elevii și profesorii care revin la școală, din 2 iunie

990
Reguli stricte pentru elevii și profesorii care revin la școală, din 2 iunie - fotofondregulistricte1-1589112472.jpg

Articole de la același autor

Din 2 iunie, școala va reîncepe pentru elevii din clasele terminale. Însă atât ei, cât și cadrele didactice vor trebui să respecte o serie de reguli stricte care să elimine riscul de infectare a acestora cu noul coronavirus.

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut publice mai multe măsuri ce ar trebui respectate după ridicarea stării de urgență. Recomandările privind măsurile generale de relaxare a restricțiilor sunt supuse dezbaterii publice. O parte din acestea fac referire și la reluarea cursurilor de pregătire pentru elevii din anii terminali și au în vedere inclusiv modul de susținere a examenelor naționale.

Astfel, specialiștii INSP propun nouă măsuri ce îi vizează și pe elevi și pe profesori. În primul rând, în perioada 2 - 12 iunie, când elevii din clasele a VIII-a și cei a XII-a și a XIII-a vor participa la cursurile de pregătire pentru examene, "activitatea se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de trei ore, cu pauză de cel puțin 10 minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor".

Elevii și cadrele didactice care au afecțiuni cronice sau care locuiesc cu bolnavi cronici ori cu persoane care au mai mult de 65 de ani nu au voie la școală în perioada în care vor avea loc cursurile de pregătire. "La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani", este precizat în setul de recomandări elaborat de INSP. Acești elevi vor beneficia de o formă de pregătire alternativă, făcându-se referire la lecțiile online.

Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de două grupe cu maximum 10 elevi fiecare. Măsurile propuse de specialiști au în vedere și pregătirea claselor, a cancelariilor. "Înainte de începerea activităților, în spațiile unde acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute", se arată în recomandările supuse dezbaterii publice.

Purtarea măștilor obligatorie!

Specialiștii subliniază că toți elevii care vor veni la școală vor trebui să nu aibă simptome respiratorii. În plus, le va fi măsurată temperatura. "Accesul elevilor în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius, și sub rezerva absenței simptomelor respiratorii", este specificat în setul de recomandări.

Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și în spate. Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special destinate.

În ce privește susținerea examenelor naționale, vor fi luate aceleași măsuri ca și la cursurile de pregătire, însă nu va mai fi obligatorie acordarea pauzelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5217 secunde