Reguli noi în școli! Cum se vor face cursuri, de la toamnă

856
Reguli noi în școli! Cum se vor face cursuri, de la toamnă - regulinoiscolisursadigi24-1597939172.jpg

Articole de la același autor

Se anunță un an școlar dificil. Cu sau fără mască, elevii de-abia așteaptă să se întoarcă în bănci. Se fac pregătiri pentru a-i primi și pentru a le oferi condiții sigure de învățat. Ministerul Educației face reguli noi pentru unitățile de învățământ și chiar le dă posibilitatea de a face angajări, în cazul în care vor fi necesare forțe suplimentare.

În județul Constanța, încă se fac calcule și măsurători pentru a vedea cum vor fi organizate lecțiile și cum vor fi prezenți elevii în școli. Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu a anunțat, deocamdată, organizarea cursurilor, dar se analizează toate variantele, inclusiv participarea fizică la cursuri, prin rotație, mai ales în unitățile de învățământ aglomerate, din municipiul Constanța.

Între timp, miercuri, 19 august, a fost adoptată o ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, în grădinițe, școli, licee și universități. Astfel, în învățământul preuniversitar, în funcție de evoluția situației epidemiologice, Consiliul de administrație al școlii poate propune, în urma consultării asociației de părinți, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antrepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor să se realizeze prin intermediul tehnologiei și a internetului.

Următorul pas procedural prevede ca propunerea școlii, avizată de către Inspectoratul Școlar Județean, să fie înaintată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în vederea aprobării prin hotărâre. Acest comitet va putea dispune atât cu privire la perioada măsurii de continuare a învățării de acasă, cât și cu privire la alte măsuri specifice ce trebuie luate de către școală, în funcție de situația epidemiologică.

Ulterior, reluarea activităților didactice suspendate, dar în condiții de siguranță sanitară, este decisă tot prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și cu informarea unității de învățământ, respectiv a ISJ.

Primăriile, solicitate să ofere spații pentru cursuri

În plus, actul normativ mai stabilește că, în situația în care spațiile existente în unitățile de învățământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranță sanitară, stabilite de autorități și de Ministerul Sănătății, conducerea ISJ va putea solicita autorităților locale să pună la dispoziția unităților de învățământ preuniversitar alte spații adecvate pentru desfășurarea activității didactice.

Cu alte cuvinte, în municipiul Constanța, unde sunt numeroase unități de învățământ, școli gimnaziale, colegii și licee, cu peste 1.000 de elevi și unde este imposibilă organizarea spațiilor pentru a-i primi pe toți la școală, primăria va trebui să găsească spații suplimentare și să le permită să le folosească.

Mai mult decât atât, în situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării ar putea să modifice, prin ordin de ministru, atât numărul de ore alocat disciplinelor de studiu, cât și ponderea și numărul de ore de predare și evaluare în programa școlară aprobată.



Trei scenarii și la facultate


În ce privește învățământul universitar, modul cum se va desfășura activitatea didactică va putea fi stabilit de fiecare Senat în parte, evident, cu respectarea măsurilor stabilite de Ministerul Sănătății. Practic, și aici sunt propuse trei paliere, cu prezența fizică a studenților la toate cursurile, prezența lor doar la anumite activități didactice sau suspendarea activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior.

În cazul în care vor fi limitate sau suspendate activitățile la universitate, examenele de licență, de masterat sau postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat se vor putea realiza și online. De asemenea, vor fi recunoscute examenele de finalizare a semestrelor și a studiilor de licență și masterat desfășurate online, pentru toate formele de învățământ.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3579 secunde