Reducerile la transportul în comun pentru elevi, în pericol!

278
Reducerile la transportul în comun pentru elevi, în pericol! - fotofondreduceritransport-1554417271.jpg

Articole de la același autor

Elevii ar putea să rămână fără reducerile de 50 la sută la transportul în comun dacă va fi adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului care propune modificarea Legii serviciilor publice de transport persoane, în forma propusă de guvernanți. 


Semnalul de alarmă a fost tras de Federația Elevilor din România, alături de mai multe organizații neguvernamentale din sfera educațională, cum ar fi Organizația Salvați Copiii, Agenția Împreună, Societatea Academică din România, Asociația Human Catalyst, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Toate acestea au semnat o scrisoare deschisă trimisă către Guvernul României, prin care solicită retragerea proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea Legii 92/2007 deoarece poate afecta zeci de mii de elevi navetiști. 
"Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, art. 84, alin. (1), elevii beneficiază de «tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic». Acest drept al elevilor, de a beneficia de tarif redus, vine cu obligația corelativă a autorităților locale (Consilii Locale sau Județene, după caz, în funcție de tipul transportului) de a acorda subvenții transportatorilor, reducerile constituind o obligație de serviciu public. În momentul de față, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul a impus obligația de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectând un tarif minimal, în limitele căruia abonamentele elevilor să poată fi decontate. Or, în ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă", sunt de părere reprezentanții elevilor și ai profesorilor. 


Aceștia sunt îngrijorați asupra faptului că, în lipsa reducerilor de transport, mulți elevi vor fi nevoiți să abandoneze școala. La ora actuală, în țara noastră, principalul motiv pentru care elevii abandonează școala în România este situația materială deficitară. 


"În acest context, adoptarea unor măsuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea să afecteze mii de elevi, lăsându-i fără posibilitatea de a ajunge la cursuri și determinându-i să abandoneze școala, contribuind astfel la inechitatea sistemului educațional din România, este de o gravitate ireparabilă. Solicităm pe această cale inițiatorilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor", se mai arată în scrisoarea deschisă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5645 secunde