Rector pe viaţă sau rector ales doar pentru două mandate?

1296

Articole de la același autor

În urmă cu ceva timp, deputatul PSD de Constanţa, Tit-Liviu Brăiloiu, a depus un amendament la un proiect de lege cu modificări în domeniul învăţământului militar. Acesta prevede pentru toate unităţile că, deşi durata mandatului de rector este de 4 ani, acesta poate fi reînnoit la nesfârşit. Acest lucru înseamnă că rectorii nu vor mai fi nevoiţi să se suspende din funcţie pentru a obţine un nou mandat.

Până în prezent, legea limita la strict două numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universităţi. Rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, şi-a spus părerea despre acest proiect de lege care a fost propus de Tit-Liviu Brăiloiu.

„Părerea mea personală, nu din poziţie de rector, este că democraţia trebuie respectată şi că alegerea rectorilor trebuie să se întâmple, până la urmă, nu este o funcţie în care să stai 20 de ani. De fapt, treci, oricum, din patru în patru ani printr-un proces de alegeri democratice în universitate. Este bine și este binevenită și o schimbare, dar dacă oamenii din universitate își aleg rectorii 3-4 mandate, înseamnă că acea persoană chiar a fost performantă. De fapt, toată legea se rezumă la posibilitatea participării la concurs sau la alegeri a rectorului care are deja două mandate. Aici este diferența. Rectorul nu poate fi pe viață, dar din moment ce din patru în patru ani sunt organizate alegerile, nu are cum să fie spus că rectorul stă pe viață, pentru că trebuie reales. Deci, singura diferență în această lege, comparativ cu cea anterioară este că se permite participarea la alegeri a unui rector care a avut două mandate consecutive” , a declarat rectorul UMC Constanţa.

Referitor la durata mandatelor, rectorul Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Dan Iliescu este de părere că, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, şi aici ne confruntăm cu o falsă problemă. De ce? Pentru că ambele variante pot fi susținute cu argumente viabile, așa cum ambele variante pot fi contestate, tot argumentat.

„Esenţial rămâne, însă, un fapt simplu, şi anume modalitatea prin care se obţine mandatul de rector, respectiv posibilitatea întregii comunităţi academice de a-şi decide viitorul, prin vot. Dacă avem încredere în înţelepciunea votului liber al comunităţii dintr-o universitate, atunci cred că ne-am putea adresa acesteia şi în privinţa numărului de mandate. Iar explicaţia este simplă, pentru că, din punct de vedere tehnic, ne plasăm între două extreme: putem avea un rector foarte performant, pe care comunitatea însăşi poate să şi-l dorească pentru mai mult de două mandate şi putem avea un rector neperformant, pentru care şi un singur mandat să fie prea mult, caz în care posibilitatea de a avea un număr nelimitat de mandate să devină irelevantă”, a declarat rectorul, pentru „Cuget Liber”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5722 secunde