Răsturnare de situație la UMC

Luni, 20 Februarie 2012, 19:00
1389
Ieri dimineață, la Universitatea Maritimă din Constanța, a avut loc o ședință a biroului Senatului, prin care s-a decis devansarea datei alegerii rectorului: în loc de 12 martie, s-a decis 7 martie.

La baza acestei decizii se află un ordin al ministrului Educației, nr. 3276 din 16 februarie 2012, în care se stipulează, la art. 6 (1), că "transmiterea la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Spor-tului a documentelor necesare confir-mării rectorului se face până la data de 1 martie 2012". De asemenea, în următoarele paragrafe se precizează că, în cazul depășirii acestei date, se iau următoarele măsuri: numirea unui ordo-nator de credite care să asigure funcționarea și buna desfășurare a activității, numirea unei comisii care să verifice modalitatea în care se desfășoară activitatea sau sancționarea instituției de învățământ superior.

Noul calendar al alegerilor

Întrebat de ce s-a devansat doar cu câteva zile momentul alegerilor, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait a declarat, pentru "Cuget Liber", că unii candidați au declarat că nu au timp suficient pentru desfășurarea campaniei. "Iar Legea Educației Naționale nu prevede un dead-line pentru alegerea rectorului în univer-sități", a adăugat rectorul UMC.

Și totuși, există o adresă de pe vre-mea când Cătălin Baba era secretar de stat, cu nr. 9208 din 14 iulie 2011, în care se precizează clar la art. 2 punctul 7: "Finalizarea în universități a alegerii consiliilor facultăților, senatului universității, președintelui Senatului universi-tății și a rectorului - 1 martie 2012".

Probabil că rectorul Panait a consi-derat că e normal să schimbe ștafeta chiar în ziua numirii sale, respectiv 12 martie 2008.

Și dacă tot veni vorba de adresa de anul trecut din iulie, acolo se mai precizează că se face public calendarul propriu al alegerilor cu cel puțin 30 de zile înainte de declanșarea alegerilor. Or, la UMC a fost postat pe pagina web abia pe 7 februarie calendarul, în condițiile în care pe 23 februarie se primeau primele dosare de candidaturi.

În ședința de ieri, s-a mai stabilit că alegerile pentru cele șapte departa-mente vor avea loc vineri, 24 februarie, iar alegerile pentru consiliile profesorale - vineri, 2 martie. Miercuri, 7 martie, va fi ales noul rector al Universității Maritime Constanța.

Până atunci, însă, mâine, la ora 13, vom asista la "descărcarea de gestiune" a rectorului Cornel Panait, care va coincide și cu momentul lansării campaniei electorale la UMC. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3897 secunde