Profesorul Gheorghe Dumitrașcu, cetățean de onoare post-mortem

1607
5

Articole recomandate

Copiii regretatului istoric și profesor Gheorghe Dumitrașcu, Lavinia și Decebal Dumitrașcu, au primit, marți, documentul prin care i se acordă post-mortem tatălui lor titlul de cetățean de onoare al județului Constanța. 


Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a declarat că i-ar fi plăcut să-i înmâneze personal lui Gheorghe Dumitrașcu această distincție, dar, din păcate, acest lucru nu a mai fost posibil. "Cu toate acestea, sunt convins că toate proiectele lui vor fi duse mai departe de către copiii lui", a precizat Țuțuianu. În cadrul evenimentului, consilierii județeni au ținut un scurt moment de reculegere. 


Reamintim că profesorul Gheorghe Dumitrașcu a predat la Universitatea "Ovidius" până în februarie 2010. De atunci și până anul acesta, când a decedat, el a lucrat la numeroase cărți. Ca o recunoaștere a valorii sale, omul de cultură constănțean a fost distins cu o serie de diplome de excelență și de onoare. 


Mai mult decât atât, el a avut un rol important în ceea ce privește înființarea Universității "Ovidius" din Constanța și a fost unul dintre cărturarii care au obținut ridicarea Liceului "Mircea cel Bătrân" la rang de Colegiu Național. 


De asemenea, el a fost desemnat cetățean de onoare al satului Nisipari, ce ține de comuna Castelu. 


"Drumurile tatălui meu către București pentru înființarea Universității «Ovidius» au început în ianuarie 1990. La acel moment, el lupta pentru obținerea unei facultăți de medicină la Constanța. Trenul circula greu, nămeții îl opreau des și pentru mult timp. Atunci l-am auzit pe tata spunând, pentru prima dată, că i-a fost frig. A urmat bătălia pentru universitate, pentru Liceul de Marină, pentru Institutul de Marină, pentru periodice și posturi de radio, pentru problemele oamenilor și pentru multe altele. Au fost și alții alături de el, profesorul Adrian Rădulescu, doctorul Vasile Sârbu, profesorul Marin Mincu etc. Tata se simțea dator acestui pământ, în care bunicii, părinții, frații, soția lui se odihnesc în eternitate. A scris mult despre Dobrogea lui, despre dobrogenii lui. A cuvântat și a apărat drepturile pământului dintre Dunăre și Mare, inclusiv de la tribuna Parlamentului și a făcut-o cu inima și cu speranța într-un viitor mai bun al Dobrogei. Dar, dincolo de opera lui, cred că cel mai important este că a contribuit la modelarea copiilor săi, elevi și studenți, pe care i-a iubit foarte mult. Ne-a învățat pe toți cât de importantă este istoria neamului nostru, să ne iubim țara și să contribuim, cum putem noi, la binele ei. Mai presus de toate, ne-a învățat, însă, să fim oameni și ne-a lăsat tuturor moștenire misia lui: binele Dobrogei", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Lavinia Dumitrașcu. 


Comentează știrea

Istorici "onorabili"
29 noiembrie 2017
Si orasul cu istoria stearsa

In orasul "onorabilului" Dumitrascu istoria zace la loc de cinste,in lada de gunoi,acolo unde ati aruncat-o voi.Se vede cu ochiul liber.In orasul "marelui" Dumitrascu cladirile istorice sunt demolate sau lasate in paragina.In orasul cu o istorie de peste 2000 de ani,in orasul "ilustrului" om de stiinta,cladirea Edificiului Roman cu Mozaic sta sa se prabuseasca pe turisti iar Termele romane au ajuns cacastoare sau groapa de gunoi pentru locatarii din zona.Prin anul 2010 citesc intr-un ziar local ca un grup de istorici de la Bucuresti fac o vizita de lucru(probabil,asa se zice) la Muzeul de Arheologie din Constanta.La plecare,"savantii" natiunii cheama presa locala,se fotografiaza pe scarile Muzeului si transmit fostului presedinte Basescu,aflat la 250 Km distanta,transmit un protest referitor la starea jalnica a muzeului si a cladirilor istorice din Constanta.Vinovat era seful statului ,desigur.Pentru Mazare si Constantinescu aflati la doar 500 m distanta de ei savantii nu au avut nimic de spus.In acelasi timp ,la mai putin de 100 m de scarile unde istoricii se fotografiau,cladirea Edificiului Roman cu Mozaic statea sa cada si la intrare era scris cu litere ruginite "EDIFI...IUL ROMAN cu MO..AIC".Hai sictir istoricule ! Tu ai scris istorie numai pentru studenti ? Bineinteles ca "onorabilul" Dumitrascu nu vazuse nimic.La vremea aia istoricul era rebegit de frig,doar ce coborase din trenul cu nămeții "care oprea des și pentru mult timp".Cei doi mostenitori,cersetori de titluri si medalii,au primit doar o recunoastere,o atestare, o diploma de istoric,de tata lingusitor pe langa mafiotul Mazare,puscariasul Constantinesci si bolsevicul Iliescu.PSD-ul nu ramane dator,PSD-ul este recunoscator.Bineinteles ca urmeaza Bulevardul Profesor Dumitrascu.Hai sictir !

Lăudac bolsevic
29 noiembrie 2017
Gheorghe Dumitrașcu

-Lăudac mazarist

Matei
29 noiembrie 2017
Profesorul

Sunteți pe deplin nedrept. Și, neștiind a prețui, doar jigniți. În cel mai mârlănesc mod. Păcat ! În privința străzii, drept este ca măcar una dintre ele să poarte numele Profesorului Gheorghe Dumitrașcu.Păcat !

Răspuns la: Si orasul cu istoria stearsa
Adăugat de : Istorici "onorabili", 29 noiembrie 2017
In orasul "onorabilului" Dumitrascu istoria zace la loc de cinste,in lada de gunoi,acolo unde ati aruncat-o voi.Se vede cu ochiul liber.In orasul...
Matei
29 noiembrie 2017
Profesorul

Referindu-vă la lucruri pe care nu le cunoașteți, este ușor să jonglați cu idioțenii ! Informați-vă, apoi expuneți-vă opinia ( desigur, fără doza de venin ).

Răspuns la: Gheorghe Dumitrașcu
Adăugat de : Lăudac bolsevic, 29 noiembrie 2017
-Lăudac mazarist
Ioan Petru
30 noiembrie 2017
Adevarul pur si simplu

Ar fi frumos și mai puțin găunos, fără părtinire și fără patimă să vedem, ca să știm și noi adevărul pur și simplu, cine sunt toti cei care au fost trecuți la etcetera. "Au fost și alții alături de el, profesorul Adrian Rădulescu, doctorul Vasile Sârbu, profesorul Marin Mincu etc." Istoria-i un domeniu-n care Adevarul, dacă nu-i Intreg, nu mai este Istorie ci este propagandă.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.502 secunde