Profesorii, furioşi pe ministrul Educaţiei. „Cadrele didactice, transformate în preşul elevilor şi părinţilor!”

950
Profesorii, furioşi pe ministrul Educaţiei. „Cadrele didactice, transformate în preşul elevilor şi părinţilor!” - fotofondprofesoriifuriosi1-1604427807.jpg

Articole de la același autor

În timp ce elevii, părinţii, chiar şi Ministerul Educaţiei arată cu degetul către profesori, punându-le în cârcă dezastrul din şcoala online, cadrele didactice spun că a trebuit să îşi cumpere singure echipamentele pentru lecţiile la distanţă şi că nu au primit sprijin de la unitatea de învăţământ.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a făcut apel, către inspectoratele şcolare să intensifice monitorizarea orelor desfăşurate online, susţinând că sunt „tot mai multe sesizări de la părinţi şi de la elevi” privitoare la activităţile didactice. Reacţiile profesorilor nu au întârziat să apară, acuzând-o pe Monica Anisie de lipsă de respect la adresa cadrelor didactice. „Este o atitudine lipsită de respect şi responsabilitate a ministrului Educaţiei, ministru care instigă constant elevii şi părinţii împotriva cadrelor didactice, sabotând într-un mod inadmisibil şi inconştient nu numai statutul cadrului didactic, ci însăşi relaţia profesor-elev-părinte, ca bază a bunei desfăşurări a procesului instructiv – educativ. Nu-i este ruşine să tot asmută inspectoratele asupra profesorilor? Cum zice un elev sau un părinte ceva, gata, profesorii sunt de vină! Nu contează cât timp consumă profesorii cu această învăţare online. De aceea nu mai învaţă elevii nimic. Cum vreţi să mai înveţe elevii când cadrele didactice sunt transformate în preşul elevilor, părinţilor şi inspectorilor?”, se întreabă, revoltată, o profesoară.

În paralel, sindicatele din învăţământ au realizat un sondaj în rândul cadrelor didactice, „Şcoala în pandemie”, pentru a încerca să afle situaţia reală din unităţile de învăţământ în perioada stării de alertă. Astfel, din cele peste 8.500 cadre didactice care au răspuns la chestionar, mai mult de jumătate (66,2%) dintre profesori au spus că au nevoie de cursuri de perfecţionare pentru a preda online, iar aproape jumătate (45,7%) dintre respondenţi au afirmat că autorităţile locale nu au ajutat în niciun fel şcoala în această pandemie.

Şcoala online, pe banii profesorilor

Mai mult decât atât, 37% dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar au precizat că au fost obligate să îşi achiziţioneze un laptop sau o tabletă pentru a preda online, iar 33% dintre profesori susţin că au plătit din propriul buzunar peste 1.000 de lei pentru a putea preda online.

Interesant este că aproape trei sferturi din cei chestionaţi spun că nu au fost incidente în timpul predării hibrid. „Cele mai multe probleme semnalate sunt legate de echipamentul folosit şi de viteza de internet, mai ales la elevi. Sunt cazuri în care mai mulţi copii lucrează pe un singur dispozitiv şi acela este al unui părinte, care merge şi la serviciu. O altă problemă evidenţiată de mai multe cadre didactice este absenţa elevilor şi lipsa lor de interes, cu toate că dispun de echipamente performante. Sunt şi cazuri în care elevii dau link-ul de conectare persoanelor străine, care intră pe platformă sau fac capturi şi le pun pe diverse site-uri de socializare, fără a avea permisiunea cadrelor didactice”, explică Dragoş Constantin Neacşu, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Principala concluzie a sondajului este că şcolile nu au fost pregătite pentru această situaţie excepţională. „Este nevoie urgentă de o analiză făcută la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pentru ca predarea în sistem hibrid şi online să funcţioneze. Atât autorităţile locale, cât şi cele centrale trebuie să aloce fonduri substanţiale pentru a permite cadrelor didactice să desfăşoare un act educaţional de calitate şi pentru a garanta accesul tuturor elevilor la cursuri, indiferent cum se desfăşoară acestea, fizic hibrid sau online. Este nevoie de o implicare mai mare a părinţilor, în special în cazurile în care elevii sunt dezinteresaţi şi refuză să participe la cursuri”, mai spun reprezentanţii sindicatelor profesorilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5835 secunde