"Profesiunea doamnei Warren", o "comedie neplăcută"?

389
"Profesiunea doamnei Warren", de George Bernard Shaw, o comedie neplăcută - așa cum a fost catalogată de autor, un text scandalos - așa cum a fost văzut la premieră de "evlavioșii" contemporani, o piesă importantă - așa cum a intrat în istorie, a ajuns în sfârșit la Constanța.

Marți seara, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța au călcat actori renumiți precum Maia Morgenstern, Dan Condurache, Tudor Aaron Istodor, Sorin Medeleni și Radu Gheorghe, pentru a juca "într-o comedie neplăcută", care s-a dovedit a fi un spectacol pentru toate gusturile și vârstele.

Un adevărat succes a avut piesa, actorii fiind mai mult decât apreciați, ba chiar aplaudați minute în șir pentru impecabila prestație. Miza spectacolului montat de Claudiu Istodor a fost întâlnirea dintre rolurile create de cunoscutul dramaturg irlandez și o echipă de actori pe măsură.

În rolul principal a fost Maia Morgenstern (Kity Warren), absolventă de matematică la Cambridge, însă administratoră a unor afaceri mai puțin legale.... Aceasta e matroana unui bordel, o femeie agreabilă, prezentabilă, vulgară și destul de bătrână. Piesa își îndreaptă atenția către relația dintre Kity Warren și fiica ei, Vivie.

Fata află adevărul despre mama pe care abia dacă o cunoscuse până atunci. Și nu e tocmai un adevăr ușor de acceptat, mai ales când în jur există Sir George Crofts (Dan Condurache), dornic să pună paie pe foc, Frank (Tudor Aaron Istodor), care își urmărește propriul interes, reverendul Gardner (Sorin Medeleni), cu un trecut destul de incert, și visătorul Praed (Radu Gheorghe), un ultim romantic cu mintea la frumusețile Veneției și Veronei.

Având ca atuuri umorul acid și intuiția abilă, Shaw le pune pe mamă și fiică în ipostaza de a se confrunta pentru a demasca ipocrizia și decadenta așa-numitei societăți de bon ton.

Cunoscutul actor al Teatrului Mic Claudiu Istodor debutează în rolul de regizor pentru a ne spune o poveste despre ciocnirea dintre două lumi. Există învingători? Cine are de câștigat? Și mai ales: e sufletul marfă de vânzare, cu preț, gramaje și ambalaj?

Cert este că piesa întregește un adevărat joc al valorilor morale și imorale, gustat din plin de constănțeni, care au venit la Casa de Cultură într-un număr impresionant.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2223 secunde