Prof. Eden Mamut, declarat Profesor de Onoare al Universității Naționale Tehnice din Zaporoje

361

Articole recomandate

La data de 20 noiembrie, au avut loc festivitățile dedicate celebrării a 115 ani de activitate a Universității Naționale Tehnice din Zaporoje, Ucraina (ZNTU). Această universitate este situată într-una din zonele industriale importante din țara vecină cu tradiție în construcția de autovehicule, motoare, turbine, mașini agricole și echipamente aerospațiale.


La festivități a participat prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, Secretar General al Rețelei Universităților de la Marea Neagra - RUMN.


Programul manifestărilor, a fost deschis de o prelegere susținută de prof. Mamut pe tema "Educația Inginerească pentru Revoluția Industrială 4.0". Au fost prezentate cele mai avansate tendințe din industrie, cerințele în ceea ce privește formarea de specialiști și modul în care Universitățile trebuie să contribuie la procesul de formare de ingineri în noile condiții. Studenții și cadrele didactice participante la prelegere au pus întrebări, au avut loc dezbateri și s-au identificat oportunități de colaborare. Discuțiile au fost continuate în laboratoarele vizitate după încheierea prelegerii.


Ceremonia propriu zisă a fost găzduită de frumoasa sală a teatrului de stat din Zaporoje la care au participat reprezentanți ai Academiei din Ucraina, ai Ministerului Educației și Cercetării, autoritățile locale, cadre didactice, absolvenți și studenți ai universității.
Cu prilejul acestei ceremonii, Senatul universității din Zaporoje, a conferit titlul de Profesor de Onoare al Universității Naționale Tehnice din Zaporoje, prof. Eden Mamut. 


Prof. Serghei Belykov, rectorul Universității, a prezentat argumentele pe baza cărora s-a fundamentat decizia Senatului prezentând activitatea și realizările profesorului constănțean. 


Prof. Mamut este cadru didactic titular la Universitatea "Ovidius" din Constanța din 1992, profesor titular pentru disciplina termodinamica tehnică din 2004 și desfășoară o intensă activitate de cercetare științifică fiind coordonator al mai multor proiecte europene și naționale în domeniul celulelor de combustie și al surselor regenerabile de energie. Din 2012, prof. Mamut îndeplinește funcția de Secretar General al Rețelei Universităților de la Marea Neagră, iar din 2015 este Președintele Comitetului Științific al Platformei Europene pentru Hidrogen și Celule de Combustie. Pentru activitatea sa pe plan național și internațional a fost distins cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.


În discursul de mulțumire, adresat de prof. Mamut, acesta și-a exprimat gratitudinea pentru această decizie a Senatului Universității din Zaporoje și a prezentat opinia sa cu privire la nevoia de noi abordări în educație care să răspundă cerințelor actuale ale civilizației umane promovând valori bazate pe înțelegere, pe acceptarea și cultivarea diversității de opinii și pe respect reciproc.
Pentru detalii suplimentare: Georgiana Bercaru, expert, Secretariatul Int. Permanent al RUMN: tel: 0241 606462 sau email: [email protected]


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 24 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cine va fi noul rector?
Pagina a fost generata in 0.3168 secunde