Procesiunea Sfântului Pantelimon

220
Arhiepiscopia Tomisului anunță că joi, 26 iulie, de la ora 17:00, la Catedrala Arhiepiscopală se va oficia slujba Vecerniei slujită de Înaltpreasfințitul Teodosie, urmată de procesiunea religioasă cu moaștele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Epictet și Astion. Procesiunea va porni de la Catedrală trecând pe str. Mircea cel Bătrân cu oprire de rugăciune la Biserica Greacă, apoi va urca până în Bulevardul Mamaia pe care, în dreptul Spitalului Militar se va face un alt popas de rugăciune, apoi procesiunea va merge pe str. Nicolae Iorga până în Bd. Tomis la Capela Militară urmând ca pe Tomis să coboare până în Piața Ovidiu și înapoi la Caterdrala Sfinții Petru și Pavel.
Procesiunea are loc cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de vineri, 27 iulie, sfânt ale cărui moaște se află la Catedrala Arhiepiscopală, ocazie cu care Î.P.S. Teodosie va oficia la Catedrală Sfânta Liturghie de la ora 8:30.
Sfântul Pantelimon din Nicomidia, considerat ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor, s-a născut din mamă creștină și tată păgân. La naștere a primit numele "Pantoleon" ceea ce înseamnă "puternic ca un leu". După moartea mamei a devenit ucenic al doctorului Eufrosin, deprinzând de la acesta tainele medicinei. Preotul Ermolae i-a descoperit învățătura de credință apoi l-a botezat punându-i numele Pantelimon, adică "cel cu totul milostiv". Sfântul Pantelimon a tămăduit trupurile și sufletele multor bolnavi prin puterea credinței. După chinuri grele a fost decapitat în jurul anului 305, în vremea persecuțiilor declanșate de împăratul Dioclețian. Moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost aduse din Orient la Catedrala din Constanța de către preotul Dimitri Popescu în anul 1931, în ziua de Florii, după cum ne-a transmis Arhiepiscopia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5069 secunde