Prima monografie a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța lansată la ceas aniversar

226
Prima monografie a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza
Cu prilejul împlinirii a 140 de ani de învățământ mediu de marină în România, vineri, 1 octombrie, va avea loc lansarea lucrării Monografia Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (1881-2021).

Vor conferenția contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev,comandor dr. ing. Gabriel Iulian Tănase, dr. Costin Scurtu, comandor (r) dr. Marian Moșneagu și prof. dr. Adrian Ilie, ultimii doi fiind autorii temerarului demers care a debutat din toamna anului 2019, cu faza de documentare, de inventariere a surselor, de strângere a informațiilor, a fotografiilor sugestive pentru realizarea unei lucrări de asemenea amploare.

De altfel, pe site-ul oficial al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța au fost publicate episoade ale capitolelor acestei importante lucrări, din care vă prezentăm un fragment.

„Episodul I. Începuturile învățământului de marină datează din 1881, la 3 octombrie prin înființarea Școlii copiilor de marină de la Țiglina (Galați), prin Înaltul Decret nr. 2408.

Elevii aveau vârsta cuprinsă între 12-15 ani, iar școlarizarea urma să se desfășoare pe parcursul a trei ani. Erau pregătiți inițial numai militari de grad inferior ( caporali, sergenti, subofițeri). Absolvenții se angajau să servească interesele patriei în flotilă, timp de 4 ani. După finalizarea anului I, elevii erau distribuiți în cele două sectii: punte și mașini. La sfârșitul anului II elevii erau împărțiți pe specialități, tinând cont și de opțiunile exprimate de aceștia. La finalul anului III de studiu, absolvenții ce impliniseră vârsta de 17 ani erau ridicați la gradul de caporal si primeau repartiție în unitățile de pe navele marinei.

Episodul II. Încă din anul 1881 a fost comandată o navă-școală (bric)  la Londra la Thomas Iron Works and Shipbuilding Company. Nava era cu propulsor și elice, pusă în mișcare de o mică mașină Compounde. Nava a intrat în portul Galați la 12 august 1882, sub comanda maiorului Vasile Urseanu. Bricul «Mircea» avea să inițieze în tainele marinăriei mii de tineri, începând cu cadeții Școlii de marină de la Țiglina. Aceștia aveau să deprindă tainele vieții de marinar și să străbată mările și oceanele învolburate ale lumii.

Unul dintre primii comandanți ai școlii a fost colonelul de marină Mihail Drăghicescu, ce era un profesor desăvârșit, având o ținută morală și profesională de excepție. Un adevărat savant, a fost pasionat de realizarea unor studii despre «Istoricul principalelor puncte de pe Dunăre și Marea Neagră».

Printre disciplinele pe care le preda cadeților se număra Geografia marinărească, Astronomia, Cosmografia și calculele nautice. Asemeni marilor navigatori care au realizat explorările geografice după a doua jumătate a secolului al XV-lea, colonelul Mihail Drăgicescu a inițiat tinerii în tainele marinăriei, a orientării după astre, a realizării și interpretării unor hărți sau portulane. A fost un profesor dur, dar în acelați timp blând, fiind apropiat de cadeți și încurajându-i să devină mai buni. Cu un talent oratoric deosebit, reușea să îi uimească pe elevi, aceștia rămânând multă vreme după prelegere, impresionați.



După anul 1897 școala își va lua denumirea de Școala Marinei, funcționând până în anul 1904. Colonelul Mihail Drăghicescu poate fi considerat un «deschizător de drumuri» în domeniul învățământului naval din țara noastră”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9344 secunde