Prima lucrare dedicată uniformologiei Marinei Române

294
Prima lucrare dedicată uniformologiei Marinei Române - primalucrare-1471625015.jpg

Articole recomandate

După un previzibil și justificat succes editorial cu albumul "Uniformele Armatei României", inițiat de comandorul dr. Marian Moșneagu și finalizat în anul 2014 de Serviciul Istoric al Armatei, cu concursul unui valoros colectiv de reputați experți în domeniu, același prolific istoric naval constănțean oferă confraților marinari, de ziua lor, o altă realizare de excepție. Este vorba despre albumul "Uniformele Forțelor Navale Române", apărut recent în condițiile grafice deja consacrate ale Editurii Centrului Tehnic-Editorial al Armatei.

Fiind prima lucrare de profil dedicată exclusiv uniformologiei Marinei Române, apărută sub coordonarea comandorului Victor Guidea, directorul Statului Major al Forțelor Navale, consistentul album de 304 pagini conține o retrospectivă sintetică a evoluției, simbolisticii și elementelor reprezentative ale uneia dintre cele mai populare uniforme militare.

"Minuțios prezentate și inspirat susținute vizual de o iconografie demnă de evoluția spectaculoasă și farmecul incontestabil al uniformelor tradiționale ale marinarilor români din toate timpurile, uniformele Forțelor Navale Române impun deopotrivă admirație și respect", conchide în "Cuvânt-Înainte" contraamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

"Ca unul care fac parte din a treia generație care poartă cu mândrie uniforma Marinei Române, salut și apreciez oportunitatea apariției acestei lucrări de referință la împlinrea a 155 de ani de la constituirea, la 22 octombrie 1860, a Corpului Flotilei, entitate ale cărei tradiții de luptă, dar și vestimentare, au fost preluate și sunt perpetuate astăzi cu devotament și considerație de personalul Forțelor Navale Române. Sunt convins că atât marinarii de astăzi și de mâine, cât și iubitorii de artă și de frumos vor fi încântați să constate că și sub acest aspect, al conduitei și esteticii vestimentare, marinarul român a fost întotdeauna în formă, și civil, și în uniformă".

Autorul reușește să surprindă și să redea cu acuratețe spiritul și tendințele diferitelor epoci, oferind pasionaților de frumos, concomitent cu o adevărată paradă bogat ilustrată a uniformelor de epocă, apetența marinarilor români pentru artă și eleganță, precum și prestanța cu care poartă în prezent uniforma și însemnele tradiționale specifice acestei arme de elită personalul de toate gradele și specialitățile din Forțele Navale Române.

Albumul, structurat pe patru capitole: "Uniformele personalului Corpului Flotilei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea", "Uniformele Marinei Militare în prima jumătate a secolului al XX-lea", "Uniformele Marinei Militare în perioada postbelică 1948-1989" și "Uniformele Forțelor Navale 1990-2015", este însoțit de un util și necesar dicționar de termeni de specialitate și de o amplă bibliografie selectivă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2743 secunde