PRESA GERMANĂ, ARTICOL DUR DESPRE IOHANNIS

151
PRESA GERMANĂ, ARTICOL DUR DESPRE IOHANNIS - 646x404-1457859055.jpg

Articole recomandate

Președintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, și-a preluat funcția cu mari promisiuni de reforme, dar mandatul lui este "un dezastru", scrie "Der Spiegel", într-un articol critic la adresa președintelui, intitulat "Șeful statului român Iohannis: Diletantul".

"Președintele de origine germană al României, Klaus Iohannis, și-a preluat funcția cu mari promisiuni de reforme, dar mandatul lui este un dezastru. Acum s-a certat și cu eroii Revoluției din 1989", scrie "Der Spiegel", referindu-se la retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes și amintind că, pentru lupta sa împotriva comunismului, acesta a primit în 2009 Ordinul "Steaua României", cea mai înaltă distincție a statului român.

Publicația germană notează că multora nu le-a convenit acest lucru, deoarece Tokes este un apărător al drepturilor minorității maghiare din România.

"El mai este și un critic nemilos al naționaliștilor români și al vechii elite național-comuniste a Securității, ai căror urmași se află și acum în funcții cheie ale puterii din România", se arată în articol.


"Der Spiegel" menționează că retragerea ordinului lui Laszlo Tokes a revoltat mulți intelectuali români, activiști ai societății civile - printre ei aflându-se mulți care nu împărtășesc valorile controversatului preot în ceea ce privește situația minorităților din România, iar Societatea Timișoara, una dintre cele mai importante organizații privind Revoluția din 1989 îl acuză pe Iohannis că îi interzice lui Tokes dreptul consfințit la propria părere.

"Iohannis ar face mai bine să retragă Ordinul Steaua României unor politicieni precum fostul premier Adrian Năstase care sunt condamnați definitiv pentru fapte de corupție - așa cum prevăd regulile pentru acordarea distincției", susține publicația.

În articol se amintește că, la începutul mandatului în decembrie 2014, în aproape aceeași perioadă cu sărbătorirea a 25 de ani de la căderea regimului Ceaușescu, Iohannis a promis o "Românie a lucrului bine făcut": democratică, un stat de drept, lipsită de corupție.

"În loc să se țină de cuvânt, președintele a devenit cunoscut în primul rând pentru deciziile sale prost gândite. Mulți votanți sunt dezamăgiți, analiștii îl acuză de un mandat diletantist și se plâng că deseori tace", scrie "Der Spiegel".

"Asta este marca lui Iohannis. Fie că e vorba despre teme de politică internă, cazuri de corupție sau legi controversate - adeseori când vocea sa de șef de stat s-ar impune el tace sau postează un text scurt pe Facebook. Când promulgă legi nu e prea atent ce face. În decembrie anul trecut a promulgat o lege privind acordarea de pensii speciale aleșilor locali, lege care slujea doar intereselor elitei politice. Jenant pentru Iohannis: la scurt timp după, legea a fost declarată neconstituțională", continuă articolul.

"Der Spiegel" scrie și despre atitudinea președintelui Iohannis față de lupta împotriva corupției:

"Cu banalități Iohannis somează periodic la lupta împotriva corupției, cere mai multă transparență, dar, așa cum au indicat jurnaliștii de investigație ai platformei anticorupție Rise Project anul trecut în august, există neconcordanțe serioase în declația de avere a lui Iohannis, scrie realitatea.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Martie 2016
Stire din Cultură-Educație : Creștinii se pregătesc de Postul Mare
Sâmbătă, 12 Martie 2016
Stire din Cultură-Educație : Stand-up comedy, la Harlequin
Pagina a fost generata in 1.1677 secunde