Practica elevilor de la învăţământul profesional, suspendată

634
Practica elevilor de la învăţământul profesional, suspendată - fotofondprintpractica1-1605884923.jpg

Articole de la același autor

Lecţiile de la şcoală s-au mutat în online, de aproape o lună de zile, pentru toţi elevii, inclusiv pentru cei din învăţământul profesional. Unii dintre ei aveau însă programate stagii de practică la care nu mai pot participa. Unele vor fi amânate, pentru când şcoala va reveni la normal, altele, din păcate, nu vor mai putea fi susţinute.

Stagiile de practică pentru învăţământul profesional şi învăţământul dual au fost suspendate, momentan. Anunţul a fost făcut de inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai, care a precizat că elevii pot continua învăţarea, acolo unde se poate, în online.

„Am recomandat ca modulele de practică să fie amânate pentru o altă perioadă, atunci când vom putea reveni în unităţile de învăţământ. Acolo unde nu se poate amâna perioada de practică, se desfăşoară, aşa cum au loc şi celelalte activităţi online, într-o practică, să-i spunem aşa, teoretică. Maistrul merge în atelier şi prezintă ceea ce ar avea elevii de făcut, prin intermediul dispozitivelor electronice”, a precizat şeful IȘJ Constanţa.

Potrivit statisticii, în judeţul Constanţa, există, în prezent, 161,5 clase de învăţământ profesional, cuprinzând 3.709 elevi, şi 12 clase de învăţământ profesional dual, cu 294 de elevi. În total, 4.003 elevi frecventează acest tip de cursuri. Din totalul săptămânilor de activitate şcolară, stagiile de practică reprezintă, la învăţământul profesional, cinci săptămâni în clasa a IX-a, nouă săptămâni în clasa a X-a şi 10 săptămâni în clasa a XI-a. De asemenea, pentru clasele de liceu tehnologic, elevii au câte trei săptămâni de practică în clasele a IX-a şi a XI-a şi câte cinci săptămâni de practică în clasele a XI-a şi a XII-a.

Pregătiri pentru meseriile viitorului

Pe de altă parte, elevii, profesorii şi părinţii, dar şi cei interesaţi de reorientare profesională pot afla din Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat recent de Iniţiativa pentru Competitivitate, care sunt cele mai căutate profesii. Este vorba despre dezvoltatori de software şi aplicaţii IT, directori de vânzări şi analişti de marketing şi profesionişti în domeniul medical, precum şi specialişti în robotică şi inteligenţă artificială.

Ghidul este un tur virtual în viitor, cu exemple de companii active din România în domeniile de vârf tehnologic.

De asemenea, ei pot afla care sunt abilităţile-cheie şi aptitudinile necesare angajatului pe piaţa muncii de mâine, profilul de personalitate şi calificările necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum şi companii româneşti unde pot practica noile tehnologii.

„Anul pandemic 2020 ne-a arătat puterea şi viteza de transformare a omenirii prin digitalizare, a educaţiei şi a muncii deopotrivă. Ghidul cuprinde noile oportunităţi de carieră în revoluţia industrială sau revoluţia digitală. Aceasta aduce transformări majore prin inteligenţa artificială, robotică, imprimarea 3D, biotehnologii, 5G, realitatea virtuală augmentată sau transportul autonom”, explică Andreea Paul, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale INACO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5298 secunde