Povești cu râul Cerbyris, recomandate de Biblioteca Județeană

284
Povești cu râul Cerbyris, recomandate de Biblioteca Județeană - recomandari-1588172664.jpg

Articole de la același autor

Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" le aduce în atenție, săptămâna aceasta, constănțenilor noi lucrări despre Dobrogea noastră dragă. Potrivit bibliotecarului Ionuț Druche, foarte interesant este articolul "Cerbyris", apărut în revista "Gânduri de la Mare" din anul 1941 și semnat de I. Țicu - Anin. Potrivit autorului, Cerbyris a fost un râu care se vărsa în Marea Neagră, la Mangalia.

"Râul Cerbyris (Râul Cerbilor), botezat așa de soldații romani, conform lui I. Țicu - Anin, își avea originea în apropierea localității Dobrici (Bulgaria) și parcurgea un drum sinuos până la vărsarea în Marea Neagră, fiind râul din care se adăpau sute de cerbi care trăiau în pădurile seculare, ce se găseau, pe atunci, în această parte a Dobrogei.

Râul Cerbyris era alimentat de numeroase izvoare, iar unele dintre ele umplu și azi unele porțiuni din Valea Cerbilor pe teritoriul țării noastre. Malurile Râului Cerbyris au fost locuite din cele mai vechi timpuri, de primele comunități așezate în Dobrogea, geți, greci, romani, de turci, tătari, bulgari și români, înainte și după ocupația Imperiului Otoman, care au ridicat sate pe întreg cursul râului.

Astăzi, pe valea fostului râu, de la intrarea în România, găsim localitățile Coroana, Vâlcele, Cotu Văii, Albești, Pădurea Hagieni, Limanu, 2 Mai și Mangalia", a declarat Ionuț Druche. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4882 secunde