Povestea Stațiunii Mamaia. Cum se făcea plajă acum un secol

1984

Articole de la același autor

Mica stațiune inaugurată în 1906 sau "băile de mare", cum erau cunoscute în epocă, a devenit locul de relaxare al elitelor, dar și a familiei regale. Dr. Doina Păuleanu povestește că regina Maria iubea marea și făcea echitație în stațiunea Mamaia.

Anul acesta, stațiunea Mamaia împlinește 109 ani de la inaugurare, iar evenimentul nu va trece neobservat.

Virgil Coman, directorul Direcției Arhivelor Naționale Constanța, a subliniat importanța stațiunii Mamaia de-a lungul timpului. "Mamaia a început cu un pavilion de băi. Ulterior au fost construite câteva vile, ca mai apoi, în anul 1934, să se inaugureze Cazinoul din Mamaia, care oferea spații de cazare. În 1937, a fost construit primul hotel", a declarat Virgil Coman.

"Din vara anului 1906, turismul românesc avea să devină mai strălucitor, prin apariția unei perle pe litoralul românesc al Mării Negre. Datorăm acest fapt primarului Ion Bănescu, cel care a conștientizat că frumusețile acestor locuri, odată puse în valoare, pot aduce beneficii nu numai Constanței, ci și întregii țări. Prin urmare, construirea unor băi la Mamaia care să poată fi frecventate de turiști a devenit o realitate în sezonul estival 1906, fapt demonstrat și de mărturiile documentare păstrate în arhivele constănțene. Lucrările de construcție ale acestui edificiu s-au ridicat la suma de 105.380,13 lei, recepția și încheierea procesului-verbal de predare-primire dintre Primăria Constanța și antreprenoarea Ecaterina D. Nicolaescu realizându-se la data de 1 iulie 1906", a subliniat Coman.

Criticul de artă Doina Păuleanu subliniază că, pe vremea aceea, "lumea era literalmente pudică. Existau pe plajă cabine pentru domni și cabine pentru doamne. Și locul de îmbăiere era diferit. Se purtau pantaloni până la genunchi, deux pieces-ul apărând către cel de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, erau persoane care vegheau ca regulamentul stațiunii să fie respectat".

Abia după Al Doilea Război Mondial, turismul începe să devină fenomen de masă. Mamaia era puțin populată, în stațiune la acea vreme existând câteva vile.

Expoziție inedită de cărți poștale

Pentru sezonul estival 2015, Asociația de Promovare și Dezvoltare Turistică și-a propus continuarea sărbătoririi stațiunii Mamaia, la data consacrată, 13 august, tot în colaborare cu Direcția Arhivelor Naționale Constanța. Și anul acesta, cu ocazia împlinirii a 109 ani de la inaugurarea stațiunii Mamaia, se va organiza o galerie de fotografii din arhivă, care înfățișează stațiunea Mamaia la început de secol XX.

"Ziua Stațiunii Mamaia, 109 ani de la inaugurare" va fi marcată de o expoziție inedită de cărți poștale, vederi, care au circulat la începutul secolului XX, preluate de la Direcția Arhivelor Naționale Constanța și cărți poștale, vederi actuale, special create de artiști plastici români. Noile vederi create vor imagina locurile reprezentative din stațiunea Mamaia și, pe lângă faptul ca vor fi expuse publicului, vor fi puse și la dispoziția turiștilor pentru a putea fi expediate oriunde în țară sau străinătate.

Totodată se dorește crearea tradiției în sărbătorirea Stațiunii Mamaia, în fiecare an la data de 13 august, prin diverse acțiuni. Direcția Arhivelor Naționale Constanța au pus la dispoziția publicului câteva documente reprezentative, printre care și o telegramă în care se făcea oficial invitația la inaugurarea băilor Mamaia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3896 secunde