Povestea Elpis. Sala în care a concertat Enescu și a jucat Tănase

425
2
Povestea Elpis. Sala în care a concertat Enescu și a jucat Tănase - fondelpis79-1432477832.jpg

Articole de la același autor

Prima sală de teatru din Constanța, numită ulterior Elpis, a fost dată în folosință în anul 1898. De la bun început, clădirea a aparținut Comunității Elene.

Construită după proiectul arhitectului francez L. Piver, această sală era singura de festivități din oraș, foarte elegantă, cu oglinzi mari care acopereau pereții laterali și pardoseală din parchet. Splendidele săli alungite se aflau lângă intrarea principală, care erau folosite pentru ședințele Comunității Elene. Și biblioteca cu cărți grecești și străine se afla tot în această zonă. Teatrul Elpis a intrat defi-nitiv în istoria culturală a urbei grație personalităților remarcabile care au evoluat pe scena instituției.

Potrivit dr. Doina Păuleanu, autorul lucrării "Constanța. Aventura unui proiect european", în această sală, încă de la începuturile sale și apoi în perioada interbelică, au prezentat spectacole în turneu trupe teatrale din România, având în distribuție pe Constantin Nottara, Petre Liciu, Ion Manolescu, Constantin Tănase și mulți alții.

Marele compozitor George Enescu susține pe scena teatrului numeroase concerte pentru constănțeni. Prima dată când compozitorul a concertat în orașul de la malul mării a fost în februarie 1916, când publicul a fost în extaz, iar acest spectacol se înscria printre evenimentele mari ale orașului.

Doina Păuleanu citează din volumul aniversar "Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii", semnat de Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian, următoarele: "Aici a concertat George Enescu, impresionat de acustica acestei săli; a cântat Nicolae Leonard. Aici au avut loc spectacole, concerte coral - instrumentale, spectacole de operă aparținând unor societăți culturale dobrogene. Aici au avut loc primele proiecții de film organizate în Constanța. Tot în această sală, publicul a aplaudat o trupă de comedie din Franța, o trupă de operă italiană, o trupă din America. Această sală a găzduit în anii ’50 primele spectacole ale Teatrului de Stat Constanța".

Opereta, în topul preferințelor constănțenilor

Un alt eveniment cultural remarcabil, desfășurat la Teatrul Elpis, este amintit de ziarul "Constanța", pe 2 iunie 1902. În luna mai "ne-a fost dat să admirăm pe marea artistă Aristizza Romanescu, care cu concursul talentatului P. Liciu de la Teatrul Național din București, pe scena salonului «Elpis», au prezentat piesele «Suprema Forță» și «Parisiana»", se arată în cartea Doinei Păuleanu.

Opereta se afla în topul preferințelor culturale ale constănțenilor în anul 1905, iar pe 1 februarie, la "Elpis" evoluează Aura Mihăilescu în opereta "Fetița dulce", dar e prezentă pe lista de spectacole și opereta "Vânt de primăvară" (patronată de primarul Ion Bănescu).

În 1908, Constanța găzduiește o companie italiană de operă condusă de C. Cassillano, care joacă în sala plină a Teatrului "Elpis" "Rigoletto", "Tosca", "Lucia di Lammermoor", "Carmen", "Faust", "Paiațe", "Bărbierul din Sevilla" și altele. Un an mai târziu, datorită succesului impresionant, trupa revine. Anul următor, o altă companie din Italia are public doar pentru două reprezentații.

Baluri de binefacere și ceaiuri dansante

Doina Păuleanu povestește că, la 8 februarie 1916, la sala "Elpis", a concertat George Enescu, acompaniat la pian de Theodor Fucs. Cella Delavrancea evocă momentul în toată splendoarea sa: "Cânta cu ochii închiși, desprins de realitate, dus de undele sonore pe înălțimi pe care nu le atingi decât prin muzică".

Trupa Bărcănescu susține mai multe spectacole de operetă în 1922, iar mai târziu, tenorul Leo Szlezak oferă un recital, acompaniat la pian de Oscar Nedbal. George Enescu acceptă din nou, în 1923, să concerteze la "Elpis". Din nefericire, în seara concertului lui Enescu, în sală nu s-au aflat decât 20 de spectatori. Concurența a fost reprezentată, probabil involuntar, de Constan-tin Tănase și trupa sa de revistă "Cărăbuș". Enescu n-a mai călcat prin orașul nostru decât mult mai târziu - "era ultimul său drum prin țară și atunci nu pentru a concerta, ci pentru a lua vaporul spre America".

Baluri de binefacere, festivaluri artistice sau ceaiuri dansante în scopuri caritabile, toate aceste activități sunt consemnate în istoria sălii "Elpis". Th. Ionescu și I.N. Duployen descriau în ghidul lor: "Sala Elpis - o clădire special amenajată pentru teatru. Scenă mare, decoruri bogate. Sala are două rânduri de loji și poate cuprinde 600 de locuri. Aici debutează toate trupele mari de la București".

v v v

Astăzi, în incinta teatrului își desfășoară activitatea cu succes Teatrul pentru Copii și Tineret din Constanța, copiii luând cu asalt acest loc de poveste. 

Comentează știrea

grecu'
25 mai 2015
si comunitatea elena

Cladirea este tot a comunitatii elene si aici are sediul Comunitatea Elena Constanta. Dragi asa zisi ziaristi nu mai dati copy-paste mai si documentati-va ca va faceti de ris.

catalin
25 mai 2015

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5154 secunde